Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 78

Kcal / portion: 482

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1928 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Kycklingbröst utan skinn 3.0 styck 30%
Morot 2.0 styck 4%
Gul lök 1.0 styck 3%
Timjan 1.0 kvist 0%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Champinjoner färska 150.0 gram 2%
Vatten 1.0 liter 0%
Smaksättningsalternativ:
Purjolök 0%
Senap 0%
Kryddnejlika 0%
Muskot 0%
Redning:
Smör 1.0 msk 5%
Vetemjöl 0%
Äggula 1.0 styck 3%
Creme fraiche 0.5 dl 8%
Tillbehör:
Ris 3.0 dl 45%
Kockskolan:
Så kokas höns, kyckling > Äts ej
Om blanquette > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "Ardoise" under bilden ovan. Filmreceptet avviker från detta recept. Se kommentar.
- Skär kycklingfiléerna i små bitar. Skala och finhacka lök. Skala och skiva morötter (och eventuella andra grönsaker om så önskas).
- Koka: Lägg allt i kastrull. Tillsätt timjan och lagerblad och fyll på med vatten så att det täcker. Låt småkoka under lock på svag värme i cirka 30 minuter. Se till att det inte kokar torrt.
- Tillbehör: Koka ris. Alternativt servera med pasta eller potatismos.
- Rensa och hacka svamp. Dela äggula från vita. Sila koket och spar spadet.
- Redning: Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl under omrörning. Tillsätt lite spad i taget och rör om till en slät sås.
- Tillsätt kycklingbitarna och hackad svamp. Värm på några minuter. Rör om. Smaka av med salt och peppar.
- Före servering: Rör ner gula och crčme fraiche. Blanda väl, såsen skall tjockna lite.
Kockens kommentar
Stuvad kyckling var vanligt förr men inte numera (läs mer > Så kokas höns). Stuvad kyckling passar som fyllning i vol-au-vent (se recept > Bouchée ā la Rein).
Blanquette är ett diminutiv av franskans blanc, alltså något som är litet och vitt, eller närmare bestämt i detta fall kycklingfilé (blanc de poulet). Kan också avse vitt kött i ljus sås till exempel Blanquette de veau (se dito recept). Läs mer > Om blanquette.
Filmreceptet: 400g kycklingben och hackad lök (1 st) fräses i smör och smaksätts med salt, peppar, senap och citronjuice. Smulade buljongtärningar (2 st), skivad purjolök, morötter och selleristjälk tillsätts och lättsteks i 10+10 minuter under lock. Mjöl (1-2 msk) rörs ner och vatten (1 L) tillsätts. Efter 5 minuters kokning tillsätts crčme fraiche (0,5-1 dl), som sedan får koka en liten stund. Allt under upprepad omröring och under lock.
Alternativ
Fler recept inom Kokt höna, kyckling ¤
Liknande recept som Blanquette de poulet, stuvad kyckling
-
Kokt höna eller kyckling med ris och curry
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Poule (poularde) au pot, kyckling kokt i vitt vin
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dillkyckling i sötsur sås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt kyckling i dillsås
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kycklingbullar, eller för fint folk pocherade kycklingqueneller
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kycklinggulasch - ungersk paprikagryta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Blanquette de poulet, stuvad kyckling
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kyckling Gumbo, gryta från Louisiana
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt champinjonkyckling
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kycklinggryta med tomatsås och bönor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan