Blanquette de poulet, stuvad kyckling

Foto: Film: Ardoise et vin la cuisine de Kari

Blanquette de poulet, stuvad kyckling

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kycklingbröst utan skinn

3.0 

styck

Morot

2.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Timjan

1.0 

kvist

Lagerblad

1.0 

blad

Champinjoner färska

150.0 

gram

Vatten

1.0 

liter

Salt och peppar

 

 

 

Smaksättningsalternativ:

 

Purjolök

 

 

Stjälkselleri

 

 

Senap

 

 

Kryddnejlika

 

 

Muskot

 

 

Hönsbuljongtärning

 

 

 

Redning:

 

Smör

1.0 

msk

Vetemjöl

 

 

Äggula

1.0 

styck

Creme fraiche

0.5 

dl

 

Tillbehör:

 

Ris

3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så kokas höns, kyckling >

 

 

Om blanquette >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 78

Kcal / portion: 482

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1928 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 2%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 620 gram)

Ingredienser

Visa:

Kycklingbröst utan skinn 3.0 styck 30%

Morot 2.0 styck 4%

Gul lök 1.0 styck 3%

Timjan 1.0 kvist 0%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Champinjoner färska 150.0 gram 2%

Vatten 1.0 liter 0%

Salt och peppar 0%

 

Smaksättningsalternativ:

Purjolök 0%

Stjälkselleri 0%

Senap 0%

Kryddnejlika 0%

Muskot 0%

Hönsbuljongtärning 0%

 

Redning:

Smör 1.0 msk 5%

Vetemjöl 0%

Äggula 1.0 styck 3%

Creme fraiche 0.5 dl 8%

 

Tillbehör:

Ris 3.0 dl 45%

 

Kockskolan:

Så kokas höns, kyckling > Äts ej

Om blanquette > Äts ej

Tillagning (1 tim )

Se film, klicka på "Ardoise" under bilden ovan. Filmreceptet avviker från detta recept. Se kommentar.

  1. Skär kycklingfiléerna i små bitar. Skala och finhacka lök. Skala och skiva morötter (och eventuella andra grönsaker om så önskas).
  2. Koka: Lägg allt i kastrull. Tillsätt timjan och lagerblad och fyll på med vatten så att det täcker. Låt småkoka under lock på svag värme i cirka 30 minuter. Se till att det inte kokar torrt.
  3. Tillbehör: Koka ris. Alternativt servera med pasta eller potatismos.
  4. Rensa och hacka svamp. Dela äggula från vita. Sila koket och spar spadet.
  5. Redning: Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl under omrörning. Tillsätt lite spad i taget och rör om till en slät sås.
  6. Tillsätt kycklingbitarna och hackad svamp. Värm på några minuter. Rör om. Smaka av med salt och peppar.
  7. Före servering: Rör ner gula och crčme fraiche. Blanda väl, såsen skall tjockna lite.

Kockens kommentar

Stuvad kyckling var vanligt förr men inte numera (läs mer > Så kokas höns). Stuvad kyckling passar som fyllning i vol-au-vent (se recept > Bouchée ā la Rein).

Blanquette är ett diminutiv av franskans blanc, alltså något som är litet och vitt, eller närmare bestämt i detta fall kycklingfilé (blanc de poulet). Kan också avse vitt kött i ljus sås till exempel Blanquette de veau (se dito recept). Läs mer > Om blanquette.

Filmreceptet: 400g kycklingben och hackad lök (1 st) fräses i smör och smaksätts med salt, peppar, senap och citronjuice. Smulade buljongtärningar (2 st), skivad purjolök, morötter och selleristjälk tillsätts och lättsteks i 10+10 minuter under lock. Mjöl (1-2 msk) rörs ner och vatten (1 L) tillsätts. Efter 5 minuters kokning tillsätts crčme fraiche (0,5-1 dl), som sedan får koka en liten stund. Allt under upprepad omröring och under lock.

Alternativ

Bouchée ā la Rein

Blanquette de Veau ā Ancienne

Fler recept inom Kokt höna, kyckling ¤

Liknande recept som Blanquette de poulet, stuvad kyckling