Kokt kyckling i dillsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kokt kyckling i dillsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kycklingdelar med skinn och ben

800.0 

gram

Gul lök

1.0 

st stor

Morot

1.0 

styck

Stjälkselleri

1.0 

stjälk

Kycklingfond konc.

1.5 

msk

Lagerblad

1.0 

blad

Kryddpeppar hel

4.0 

korn

Vitpeppar hel

10.0 

korn

 

Sås:

 

Smör normalsaltat

3.0 

msk

Matlagningsmjöl

1.0 

msk

Kokspad från grytan

6.0 

dl

Dill

1.0 

knippe

 

Tillbehör:

 

Långkornigt ris

3.0 

dl

Sockerärter

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så kokas höns, kyckling >

 

 

Om höns, kyckling >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 116

Kcal / portion: 621

GBR (GI) / port: 11

Recept: 2485 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 5%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 535 gram)

Ingredienser

Visa:

Kycklingdelar med skinn och ben 800.0 gram 46%

Gul lök 1.0 st stor Äts ej

Morot 1.0 styck Äts ej

Stjälkselleri 1.0 stjälk Äts ej

Kycklingfond konc. 1.5 msk Äts ej

Lagerblad 1.0 blad Äts ej

Kryddpeppar hel 4.0 korn Äts ej

Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej

 

Sås:

Smör normalsaltat 3.0 msk 12%

Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%

Kokspad från grytan 6.0 dl 2%

Dill 1.0 knippe 1%

 

Tillbehör:

Långkornigt ris 3.0 dl 36%

Sockerärter 200.0 gram 3%

 

Kockskolan:

Så kokas höns, kyckling > Äts ej

Om höns, kyckling > Äts ej

Tillagning (50 min )

  1. Skala och grovskiva lök, morot och selleri. Finhacka dill. Skär kycklingen i två delar.
  2. Koka: Lägg kycklingen i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av väl de första 5 minutrarna. Tillsätt lök, morot, selleri, fond, lagerblad, peppar och lite salt. Låt småkoka totalt 30-40 minuter.
  3. Koka ris enligt anvisning på förpackning.
  4. Sås: Mät upp buljong från kycklingkoket. Sila buljongen genom finmaskig sil. Låt svalna och skumma av ytfett.
  5. Hetta upp smör i en kastrull, vispa ner lite mjöl och tillsätt buljongen. Låt småkoka i 5 minuter. Späd med vatten om för tjockt. Tillsätt dill mot slutet. Salta och peppra.
  6. Koka upp vatten. Lägg ner sockerärterna 1 minut. Ta ur och servera.

Kockens kommentar

Tamhöns är olika varianter av arten bankivahöna, tillhörande släkte djungelhöns (läs mer > Om hönsfågel). Redan 2000 år f.Kr. höll man höns som tamfågel. Läs mer > Om höns, kyckling.

Alternativ

Kokt höna med ris och curry

Dillkyckling i sötsur sås

Fler recept inom Kokt höna, kyckling ¤

Liknande recept som Kokt kyckling i dillsås