Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 116

Kcal / portion: 621

GBR (GI) / port: 11
Recept: 2485 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 5%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kycklingdelar med skinn och ben 800.0 gram 46%
Gul lök 1.0 st stor Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Stjälkselleri 1.0 stjälk Äts ej
Kycklingfond konc. 1.5 msk Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Kryddpeppar hel 4.0 korn Äts ej
Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej
Sås:
Smör normalsaltat 3.0 msk 12%
Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%
Kokspad från grytan 6.0 dl 2%
Dill 1.0 knippe 1%
Tillbehör:
Långkornigt ris 3.0 dl 36%
Sockerärter 200.0 gram 3%
Kockskolan:
Så kokas höns, kyckling > Äts ej
Om höns, kyckling > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Skala och grovskiva lök, morot och selleri. Finhacka dill. Skär kycklingen i två delar.
- Koka: Lägg kycklingen i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av väl de första 5 minutrarna. Tillsätt lök, morot, selleri, fond, lagerblad, peppar och lite salt. Låt småkoka totalt 30-40 minuter.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Sås: Mät upp buljong från kycklingkoket. Sila buljongen genom finmaskig sil. Låt svalna och skumma av ytfett.
- Hetta upp smör i en kastrull, vispa ner lite mjöl och tillsätt buljongen. Låt småkoka i 5 minuter. Späd med vatten om för tjockt. Tillsätt dill mot slutet. Salta och peppra.
- Koka upp vatten. Lägg ner sockerärterna 1 minut. Ta ur och servera.
Kockens kommentar
Tamhöns är olika varianter av arten bankivahöna, tillhörande släkte djungelhöns (läs mer > Om hönsfågel). Redan 2000 år f.Kr. höll man höns som tamfågel. Läs mer > Om höns, kyckling.
Alternativ
Fler recept inom Kokt höna, kyckling ¤
Liknande recept som Kokt kyckling i dillsås
-
Kokt höna eller kyckling med ris och curry
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Poule (poularde) au pot, kyckling kokt i vitt vin
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dillkyckling i sötsur sås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt kyckling i dillsås
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kycklingbullar, eller för fint folk pocherade kycklingqueneller
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kycklinggulasch - ungersk paprikagryta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Blanquette de poulet, stuvad kyckling
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kyckling Gumbo, gryta från Louisiana
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt champinjonkyckling
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kycklinggryta med tomatsås och bönor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan