Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 207

Kcal / portion: 880

GBR (GI) / port: 15
Recept: 5282 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 12%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kokhöna urtagen 1.0 styck 62%
el. kyckling 0%
Gul lök 1.0 st stor Äts ej
Morot 1.0 st stor Äts ej
Salt 2.0 tsk 0%
Vitpeppar hel 10.0 korn Äts ej
Kryddnejlika 2.0 styck Äts ej
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Persiljestjälkar Äts ej
Smaksättningsalternativ:
Purjolök 0%
Vitlök 0%
Rödlök 0%
Rotselleri 0%
Timjan 0%
Salvia färsk 0%
Kryddpeppar 0%
Vitt vin 0%
Sås:
Kokspad från grytan 5.0 dl 1%
Matfett till stekning 2.0 msk 4%
Curry ¤ 2.0 tsk 0%
Vetemjöl 3.0 msk 2%
Äggula 1.0 styck 1%
Vispgrädde 0.5 dl 3%
Tillbehör:
Ris 5.0 dl 27%
Kockskolan:
Så kokas höns, kyckling > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Om höns, kyckling > Äts ej
Om poule au pot > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 1 tim )
- Lägg hönan i kastrull och täck med kallt vatten. Halvera hönan om den är för stor för kastrullen.
- Skumma: Koka upp och skumma av väl.
- Tillsätt rotsaker skurna i bitar och kryddor. Variera enligt egen smak.
- Koka: Låt sjuda på svag värme under lock tills genomkokt. Testa lårköttet i ljumsk-/lårvecket.
- Koktid: Hel höna 2-2,5 timmar.
Läggs den i kokande vatten 2,5-3 timmar.
Halverad höna något kortare tid.
Tryckkokad höna 30-45 minuter.
Hel kyckling 45-60 minuter.
Halv kyckling 30-40 minuter. - Ta upp hönset och ta av det sladdriga skinnet. Dela i portionsbitar och servera med god buljongsås och tillbehör. Kycklingen bör inte varmhållas om den inte används direkt (blir torr), utan bara värmas i buljongsås inför servering.
- Koka under tiden ris. Tillred buljong.
- Buljong: Sila spadet och använd till buljong. Godare buljong får man om man först lägger tillbaka skinn och ben i spadet och låter det sjuda i ytterligare en halv timme. Sila sedan spadet och pressa saften ur alla grönsakerna. Låt buljongen svalna. Förvara i kyl och lyft sedan bort fettkakan som bildats överst. Fettet kan användas till att fräsa grönsaker i till soppor och stuvningar och buljongen till sås.
- Sås: Fräs curry i matfett, helst från buljongkoket. Blanda ut mjöl med lite kall buljong eller vätska. Vispa ner det i currysmöret. Låt småkoka i 3 minuter. Stäng av plattan. Rör ut äggulan i grädde och vispa ner det i såsen som inte längre får koka. Smaka av.
Kockens kommentar
Klicka på "Pretty Hungry blog" under bilden för att se bildsekvens. Att koka höns eller kyckling är enkelt och hälsosammare än att steka. Koktiden är beroende av hönans ålder, som inte bör vara över två år (läs mer > Om höns, kyckling). Klassisk till hönset är currysås vilket vi här valt, eller sötsur sås, se recept via länk nedan. I Frankrike kallas hel kokt höna för poule au pot.Alternativ
Fler recept inom Kokt höna, kyckling ¤
Liknande recept som Kokt höna eller kyckling med ris och curry
-
Kokt höna eller kyckling med ris och curry
Tid: 20 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Poule (poularde) au pot, kyckling kokt i vitt vin
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Dillkyckling i sötsur sås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt kyckling i dillsås
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kycklingbullar, eller för fint folk pocherade kycklingqueneller
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Kycklinggulasch - ungersk paprikagryta
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Blanquette de poulet, stuvad kyckling
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kyckling Gumbo, gryta från Louisiana
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kokt champinjonkyckling
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kycklinggryta med tomatsås och bönor
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan