(borretanalök = italiensk liten platt lök, Så används borretanalök)
Latin: allium cepa
borettana onions, gold coin = Italian small, flat onion
oignons borettana = un petit et plat oignon Italien, oignon borrettana de Vénétie
oignons borettana = un petit et plat oignon italien
Borettana Zwiebeln = italienische kleine und flache Zwiebel
cebollas boretanas, cebolla cippolini = cebolla italiana pequeña y plana, cebollas borrettane del Vénetio
Borretanalök är en liten plattrund italiensk matlök, en variant av arten kepalök (läs mer > Kepalök, matlök). Löknamnet sannolikt från byn Boretta i provinsen Reggio Emilia i provinsen Emilia-Romagna. Löken sägs ha odlats där alltsedan 1400-talet. Numera även odlad i provinsen Parma och i södra Veneto.
SÅ ANVÄNDS BORRETANALÖK
Löken används på samma sätt som gul eller annan matlök, som smaksättare och tillbehör till mat. Dess mindre storlek gör den särskilt lämpad hel i grytor eller som tillbehör till mat. Liksom för gul lök karamelliseras glukosen i löken vid upphettning vilket ger sötma. Kan med fördel glaseras och ugnsstekas varvid den passar som tillbehör, särskilt till kötträtter. Löken används också till inläggning (syltlök). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05