Ramslök

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ramslök

(skogsvitlök, Så används ramslök)

Latin: Allium ursinum

Engelsk översättning ramsons, wild garlic

Fransk översättning Ail-des-our

Italiensk översättning agli orsino

Tysk översättning Bärlauch

Spansk översättning ajo de oso

Ramslök är en flerårig ört som kan bli omkring en halv meter hög. Stjälkarna är trekantiga som mynnar i långsmala, platta och spetsiga blad liknande liljekonvaljblad. Blommorna är vita och sitter i klasar i toppen på långsmala stänglar. Örten blommar i maj-juni som sedan utvecklar små lökar. Förr användes både lök och blad som ersättning för vitlök och som medicinalväxt av munkar på medeltiden. Numera äts bara bladen. Den förekommer vild i södra Sverige upp till Uppland, dock sällsynt. Den växer alltid i stora bestånd och på dess växtplatser kan man ofta känna en stark löklukt, särskilt då bladen börjat vissna. Den odlas idag kommersiellt på Öland och Gotland. 

  • Smak: Ramslöksbladens smak liknar gräslök, men med tydlig vitlökskaraktär.
  • Alternativ vara: Gräslök, vitlök.
  • Försäljning/säsong: Svenskodlad förekommer till försäljning i butik under april-juni. Därutöver obefintligt.
  • Förvaring: Förvaras svalt gärna stående i kallt vatten. Kort hållbarhet, bör användas inom några dagar innan bladen börjat gulna. Olämplig att torka. Kan frysas, hållbar upp till ett år.


SÅ ANVÄNDS RAMSLÖK

Ramslök andvänds färsk som krydda i sallad och som smaksättare av soppor, såser, vinäger, aromsmör m.m. Man kan t.ex. göra en pestovariant där ramlöken får ersätta basilikan och vitlöken. Ramslök är känslig för värme och bör tillsättas sent vid tillagning av varma rätter.

Klassisk rätt:

  • Ramslökssoppa: Vatten plus grönsaksfond, mjölk och grädde får sjuda några minuter. Ramslök, eventuellt förstärkt med lite vitlök, mixas med lite vatten och tillsätts soppan. Red soppan med lite matlagningsmjöl och låt sjuda i ytterligare 3-5 minuter. Smaka av med kryddor.
Läs mer

Om matlök

Gräslök

Gotländskt recept på ramslökssoppa

Recept med Ramslök

Det finns 5 recept med Ramslök