Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 130

Kcal / portion: 229

GBR (GI) / port: 11
Recept: 914 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 4%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis 8.0 styck 59%
Löjrom saltad 100.0 gram 14%
Gräddfil 1.0 dl 15%
Ramslök 4.0 blad 0%
Olivolja till stekning 1.0 msk 12%
Salt 1.0 tsk 0%
Kockskolan:
Om potatispannkakor > Äts ej
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Riv potatisen grovt. Lägg i en bunke med kallt vatten. Rör om. Häll av vattnet och låt potatisen rinna av. Salta lätt.
- Hetta upp olivolja i en panna på medelhög värme. Lägg ut klickar med riven potatis och platta till dem med stekspade. Stek cirka 3 minuter på var sida tills lätt bränd och gyllenbrun färg.
- Finstrimla ramslök. Lägg upp plättarna på tallrikar. Servera med gräddfil, rom och ramslök.
Kockens kommentar
Ramslök förekommer sporadiskt i handeln endast under april-juni. I brist på ramslök kan man använda gräslök. Ramslök odlas främst på Gotland och Öland. Kalix är centralort för svensk löjromsproduktion, men produktion förekommer även på andra platser t.ex. vid Vättern. Löjrom är rommen från fisken siklöja.
Svensk middag
Fler recept inom Blini-, crepes-, våffelförrätt
Liknande recept som Svensk råraka med kalix löjrom och gotländsk ramslök (förrätt)
-
Svensk råraka med kalix löjrom och gotländsk ramslök (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Blinis med löjrom (förrätt)
Tid: 30 min (+ 1 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Linfrövåffla med frö- och fruktkeso
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Potatisvåfflor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frasvåfflor med rom, crčme fraîche och rödlök (förrätt)
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisvåffla med kräftskagen
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Crępes ā la prins Bertil (förrätt)
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes ā la Danny Kaye (förrätt)
Tid: 15 min (+ 1 tim 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes med skaldjursstuvning (förrätt)
Tid: 15 min (+ 1 tim 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svampcrępes i ugn (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan