Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 189

Kcal / portion: 465

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2792 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 10%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 4.0 styck 9%
Mjölk 5.0 dl 11%
Vetemjöl 3.0 dl 23%
Salt 0.5 tsk 0%
Smör el. margarin 2.0 msk 7%
Fyllning:
Skaldjur rensade 400.0 gram 16%
Vetemjöl 5.0 msk 6%
Grädde 2.0 dl 26%
Fiskfond koncentrerad 1.0 msk 1%
eller burkspad
Ger 2 stycken/portion
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min + 1 tim 20 min )
- Vispa samman smet och grädda crępes enligt grundrecept svensk smet.
Sammanfattning:
Vispa samman mjölk, mjöl, salt.
Vispa ner ett ägg i taget.
Smält fettet i pannan & vispa ner i smeten.
Grädda på medelhög värme. - Förbered stuvningen: Smält matfett i kastrull, ta av från plattan. Rör ner mjölet. Späd med burkspad eller buljong (vatten+konc. fond) och grädde. Koka cirka 4 minuter. Skall vara ganska fast. Tillsätt skaldjur ev. skurna i mindre bitar.
- Sätt ugnen på 250 grader, eller grillen.
- Riv ost. Fördela 2 msk fyllning per crępes. Rulla ihop. Lägg på lätt smord plåt/ugnsfast. Strö riven ost över.
- Gratinera 7-15 minuter högt upp i ugnen, tills osten fått fin färg.
- Servera gärna grönsaker till.
Kockens kommentar
Flertalet skaldjur passar till. I vårt exempel har vi använt färska räkor, men det går också bra med skaldjur på burk. Därvid används burkspad i stället för vatten och konc. fond.
Jämför
Fler recept inom Blini-, crepes-, våffelförrätt
Liknande recept som Crępes med skaldjursstuvning (förrätt)
-
Svensk råraka med kalix löjrom och gotländsk ramslök (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Blinis med löjrom (förrätt)
Tid: 30 min (+ 1 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Linfrövåffla med frö- och fruktkeso
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Potatisvåfflor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frasvåfflor med rom, crčme fraîche och rödlök (förrätt)
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisvåffla med kräftskagen
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Crępes ā la prins Bertil (förrätt)
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes ā la Danny Kaye (förrätt)
Tid: 15 min (+ 1 tim 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes med skaldjursstuvning (förrätt)
Tid: 15 min (+ 1 tim 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svampcrępes i ugn (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan