Lägg till ingredienser

Antal (ā 5 hjärtan): 4

Potatis

300.0 

gram

el. kokt potatis

 

 

Vetemjöl

3.5 

dl

Mjölk

3.5 

dl

Bakpulver

2.0 

tsk

Smör normalsaltat

100.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas våfflor >

 

 

Våffeljärn >

1.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 239

Kcal / portion: 474

GBR (GI) / port: 11

Recept: 1895 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 12%

Kolhydrater: 27%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 198 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 300.0 gram 11%

el. kokt potatis 0%

Vetemjöl 3.5 dl 39%

Mjölk 3.5 dl 11%

Bakpulver 2.0 tsk 1%

Smör normalsaltat 100.0 gram 38%

 

Kockskolan:

Så lagas våfflor > Äts ej

Våffeljärn > 1.0 styck Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Smet: Smält smöret försiktig, får ej koka. Låt svalna, snabbkyl inte.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Tillsätt hälften av mjölken och rör ihop.
  4. Tillsätt resten av mjölken och vispa till en slät smet.
  5. Finriv potatisen. Pressa ur vatten om potatisen är råriven. blanda med smeten. Låt gärna stå och dra en stund.
  6. Tillbehör: Förbered eventuella tillbehör.
  7. Grädda våfflorna i smörat våffeljärn i 3-5 minuter. Undvik att lyfta på locket i förtid, ta tid på lämplig tid.
  8. Lägg att svalna på galler, ej på varandra.
  9. Serveras nygräddade.

Kockens kommentar

Potatisvåfflor serveras som enklare måltid eller förrätt. Tillbehör kan vara räkor eller löjrom med hackad lök och gräddfil. Eller varför inte med gubbröra som på bilden? Se Hembakningsrådet recept > klicka på länken under bilden. Kan också serveras modell raggmunk med stekt fläsk och lingon. Som efterrätt med sylt och grädde. I stället för råriven potatis kan man använda kall kokt potatis som riv eller mosas. Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor. Där finns också film på receptet.

Passar till

Gubbröra

Fler recept inom Blini-, crepes-, våffelförrätt

Liknande recept som Potatisvåfflor