Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 239

Kcal / portion: 474

GBR (GI) / port: 11
Recept: 1895 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 12%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Potatis 300.0 gram 11%
Vetemjöl 3.5 dl 39%
Mjölk 3.5 dl 11%
Bakpulver 2.0 tsk 1%
Smör normalsaltat 100.0 gram 38%
Kockskolan:
Så lagas våfflor > Äts ej
Våffeljärn > 1.0 styck Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Smet: Smält smöret försiktig, får ej koka. Låt svalna, snabbkyl inte.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
- Tillsätt hälften av mjölken och rör ihop.
- Tillsätt resten av mjölken och vispa till en slät smet.
- Finriv potatisen. Pressa ur vatten om potatisen är råriven. blanda med smeten. Låt gärna stå och dra en stund.
- Tillbehör: Förbered eventuella tillbehör.
- Grädda våfflorna i smörat våffeljärn i 3-5 minuter. Undvik att lyfta på locket i förtid, ta tid på lämplig tid.
- Lägg att svalna på galler, ej på varandra.
- Serveras nygräddade.
Kockens kommentar
Potatisvåfflor serveras som enklare måltid eller förrätt. Tillbehör kan vara räkor eller löjrom med hackad lök och gräddfil. Eller varför inte med gubbröra som på bilden? Se Hembakningsrådet recept > klicka på länken under bilden. Kan också serveras modell raggmunk med stekt fläsk och lingon. Som efterrätt med sylt och grädde. I stället för råriven potatis kan man använda kall kokt potatis som riv eller mosas. Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor. Där finns också film på receptet.Passar till
Fler recept inom Blini-, crepes-, våffelförrätt
Liknande recept som Potatisvåfflor
-
Svensk råraka med kalix löjrom och gotländsk ramslök (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Blinis med löjrom (förrätt)
Tid: 30 min (+ 1 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Linfrövåffla med frö- och fruktkeso
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Potatisvåfflor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frasvåfflor med rom, crčme fraîche och rödlök (förrätt)
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisvåffla med kräftskagen
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Crępes ā la prins Bertil (förrätt)
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes ā la Danny Kaye (förrätt)
Tid: 15 min (+ 1 tim 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes med skaldjursstuvning (förrätt)
Tid: 15 min (+ 1 tim 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svampcrępes i ugn (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan