Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 171

Kcal / portion: 200

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1602 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 10%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Bovetemjöl 1.5 dl 17%
Vetemjöl 0.5 dl 7%
Ägg 1.0 styck 4%
Mjölk 1.5 dl 6%
Gräddfil 0.5 dl 4%
Folköl (3.5%) 0.5 dl 1%
Jäst färsk 25.0 gram 2%
Salt 1.0 krm 0%
Tillbehör:
Löjrom el. forellrom 200.0 gram 16%
Crčme fraiche el. gräddfil 2.0 dl 40%
Gul lök 1.0 styck 3%
Gräslök? 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim 15 min )
- Laga blinier enligt grundrecept smet.
Sammanfattning:
*Skilj på äggula och äggvita.
*Ljumma mjölken (37 grader).
*Rör ut jästen i en kopp med lite mjölk.
*Vispa ut mjölet i resten av mjölken & öl.
*Tillsätt jäst, salt, äggula, vispa.
*Täck med duk, låt jäsa 1 timme eller mer.
*Vispa äggvita till hårt skum.
*Vänd ner äggvita och grädde.
*Grädda på medellåg värme. - Serveras varm med en matsked löjrom, eller forellrom, en matsked cręme fraiche eller gräddfil och en sked finhackad lök. Blanda gärna lök med gräslök.
Kockens kommentar
Blinis på ryskt vis serveras med smetana (rysk sur grädde), äkta rysk störkaviar och/eller med rökt lax i små bitar. Smetana finns inte att köpa, men kan enkelt lagas (kräver dock 3 dagars förberedelsetid).
Grundrecept smet
Fler recept inom Blini-, crepes-, våffelförrätt
Liknande recept som Blinis med löjrom (förrätt)
-
Svensk råraka med kalix löjrom och gotländsk ramslök (förrätt)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Blinis med löjrom (förrätt)
Tid: 30 min (+ 1 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Linfrövåffla med frö- och fruktkeso
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Potatisvåfflor
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Frasvåfflor med rom, crčme fraîche och rödlök (förrätt)
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Potatisvåffla med kräftskagen
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Crępes ā la prins Bertil (förrätt)
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes ā la Danny Kaye (förrätt)
Tid: 15 min (+ 1 tim 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Crępes med skaldjursstuvning (förrätt)
Tid: 15 min (+ 1 tim 20 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svampcrępes i ugn (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan