Gräslök

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gräslök

(kinagräslök, Så används gräslök)

Latin: Allium schoenoprasum, tuberosum

Engelsk översättning chive

Fransk översättning ciboulette

Italiensk översättning erba cipollina

Tysk översättning Schnittlauch

Spansk översättning cebollino

Gräslök tillhör släkte lökväxter. Det är en tuvbildande ört 1-5 dm hög. Den har runda ihåliga blad, som är det man brukar använda till kryddning av mat. Blommorna är ljuslila och sitter på ett massivt oätligt skaft. Blommorna däremot är dekorativa och mycket goda innan de torkat ihop i sommarvärmen. Gräslök växer vilt i södra och mellersta Sverige, dock sällsynt i Skåne och Bohuslän. Förekommer frekvent på försommaren i Östersjöns skärgård, till glädje för alla fritidsseglare.

  • Smak: Bladen har tydlig löksmak och doft, men inte lika påträngande som matlök modell gul och röd lök. Blommorna är smakrikare än bladen.
  • Alternativ: Finhackad salladslök, purjolök eller annan mild lök.
  • Försäljning: Säljs året om i butik, färsk i kruka eller knippen. Från Sverige april till augusti. Kan förekomma torkad men är inte alls lika god.
  • Förvaring: Färsk gräslök i kruka kan hålla sig någon vecka. Löken är mycket känslig för uttorkning. Avklippta knippen håller sig cirka en dag i rumstemperatur, något längre om knippan sätts i vatten och upp till en vecka om kallt (närmare 0ºC) i kylskåp.

Kinagräslök (tuberosum), som har odlats i Kina i över tusen år, är en nära släkting till gräslöken, men med platta blad och doft av vitlök.

Hälsa:  Växten är rik på järn,  A- och C-vitamin.

Odling: Gräslök i kruka kan omplanteras i ny jord och vattnas därvid rikligt. Gräslök är lätt att odla i kryddlandet.


SÅ ANVÄNDS GRÄSLÖK

Gräslök används uteslutande rå, t.ex. finhackad på smörgås, i sallader, eller som krydda i kalla såser baserade på gräddfil eller majonnäs. Utmärkt som garnityr av soppor, fisk- rom- och äggrätter.

Klassiska rätter:

  • Matjessill med  finhackad gräslök och gräddfil. En nödvändighet på midsommarbordet.

Ansa: Rensa bort torra blad och skölj i kallt vatten.

Kokning: Aromen går förlorad vid kokning. 

Läs mer

Salladslök

Om matlök

Recept med Gräslök

Det finns 171 recept med Gräslök