Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 158

Kcal / portion: 800

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3201 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 9%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strömming hel 1.5 kilo 25%
el. rensad strömming 750.0 gram 0%
Grädde (matlagningsgrädde) 4.0 dl 20%
Tubkaviar 0.8 dl 8%
Smör normalsaltat 4.0 msk 12%
Ströbröd 1.0 dl 7%
Salt 0%
Fyllning:
Tubkaviar 1.0 dl 10%
Gul lök hackad 3.0 msk 0%
Dill finhackad 3.0 msk 0%
el. gräslök 0%
Äggula 1.0 styck 2%
Garnering:
el. gräslök 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 17%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Sätt ugnen på 200ºC.
- Rensa strömming. Ta bort huvud, mage, stjärt och ryggfena. Skölj och låt torka.
- Skala och koka potatis.
- Fyllning: Skala och finhacka lök. Hacka dill/gräslök. Blanda alla fyllningsingredienser.
- Bred ut strömming med skinnsidan nedåt. Lägg på fyllning. Rulla ihop strömmingen.
- Smöra en ugnssäker form och lägg i strömmingarna med skarven nedåt.
- Blanda grädde med kaviar och lite salt. Häll detta över ruladerna. Lägg klickar av smör över. Strö över rikligt med ströbröd. Sätt in i ugn tills fin färg i 15-20 minuter.
- Finhacka dill (el. gräslök) och strö över.
Kockens kommentar
Rätten fungerar som ensamrätt t.ex. med kokt potatis, eller utmärkt på smörgåsbordet. Kan serveras varm eller kall.
Fler recept inom Vitfiskgratäng, låda
Liknande recept som Kaviarströmming
-
Fiskgratäng
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jansons frestelse
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fiskgratäng med hajmal
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Fisk- och purjogratäng
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rödspätta- och blomkålsgratäng
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Strömmingslåda med dijonsenap och purjolök
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Strömmingslåda med fransk senap och tomatsås
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kräftströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Ansjovisströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Kaviarströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI