Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Potatis

1.0 

kilo

Ansjovis hela konserv

1.0 

burk

el. ansjovisfiléer

 

 

Gul lök

2.0 

styck

Ströbröd

2.0 

msk

Grädde

3.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 188

Kcal / portion: 650

GBR (GI) / port: 9

Recept: 2599 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 11%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 345 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 1.0 kilo 26%

Ansjovis hela konserv 1.0 burk 26%

el. ansjovisfiléer 0%

Gul lök 2.0 styck 4%

Ströbröd 2.0 msk 3%

Grädde 3.0 dl 42%

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 200°C (175-225°C).
  2. Filéa ansjovis (om hela). Spara spadet.
  3. Skala och skiva lök. Förstek eventuellt löken (inte nödvändigt), vilket ger en lät sötaktig smak.
  4. Använd en ugnssäker form med hög kant (5-6 cm). Smörj formen med matfett. Skala potatisen och skär i pommes fritesstora stavar.
  5. Fyll formen med drygt hälften av potatisen. Lägg på ett lager lök och ansjovisfiléer. Lägg över resten av potatisen. Häll på lite ansjovisspad och hälften av grädden. Häll ströbröd över (ej nödvändigt) för vacker yta.
  6. Grädda mitt i ugn i 30 minuter. Häll på resten av grädden. Grädda i ytterligare 15-30 minuter till rätt konsistens och färg. 

Kockens kommentar

Tips: Täck formens botten med oskalad potatis = mängd potatis som behövs. Blötlägg inte den skurna potatisen. Stärkelsen behövs för att binda ihop gratängen. Fastare potatis får man om man gräddar först 30 min utan grädde och spad. Janssons frestelse kan förberedas i god tid och sparas eller frysas. Avbryt gräddningen efter halva tiden om uppvärmning sker senare. Ansjovis i Janssons kan ersättas med surströmming.

Fler recept inom Vitfiskgratäng, låda

Liknande recept som Jansons frestelse