Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 106

Kcal / portion: 485

GBR (GI) / port: 7
Recept: 1939 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 3%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 1.0 kilo 56%
Gul lök 1.0 styck 3%
Ansjovisfilé konserv 125.0 gram 14%
Ströbröd 0%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 28%
Hårdost 0%
Hårt bröd 0%
Kockskolan:
Om rulader > Äts ej
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (45 min )
- Rensa ansjovis och strömming. Skär bort huvud, stjärt- och ryggfena. Smöra en ugnsfast form.
- Sätt ugnen på 220°C.
- Skala och finhacka lök. Hetta upp matfett i panna på medelvärme och fräs löken mjuk och glansig utan att bränna (2-4 minuter). Bred ut löken i botten på formen.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Lägg strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt. Dela ansjovisfiléerna på längden och fördela på varje strömming. Rulla ihop med början från stjärten. Lägg rulladerna intill varandra i formen.
- Häll ansjovisspadet över filéerna. Strö lite ströbröd över. Avsluta med ett par klickar smör. Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter. Servera den gärna varm.
Kockens kommentar
Strömmingslådor finns i många varianter. Passar bra som bufférätt. Kan ätas varm, ljummen eller kall.
Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Institutet. Fotograf: Pål Allan.
Alternativ
Fler recept inom Vitfiskgratäng, låda
Liknande recept som Ansjovisströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
-
Fiskgratäng
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jansons frestelse
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fiskgratäng med hajmal
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Fisk- och purjogratäng
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rödspätta- och blomkålsgratäng
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Strömmingslåda med dijonsenap och purjolök
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Strömmingslåda med fransk senap och tomatsås
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kräftströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Ansjovisströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Kaviarströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI