Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 81

Kcal / portion: 433

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1732 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 2%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 1.0 kilo 62%
Tomatjuice 5.0 dl 6%
Dillfrön 2.0 tsk 1%
Salt 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 31%
Hårdost 0%
Hårt bröd 0%
Kockskolan:
Kock: Sv. Institutet SI
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Rensa strömming. Ta bort inälvor. Skär bort huvud, stjärt- och ryggfena.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Smöra en ugnsfast form. Häll hälften av salt och dillfröna i botten.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Rulla strömmingsfiléerna med skinnsidan inåt. Lägg dem intill varandra i formen.
- Häll tomatjuicen över strömmingen och strö resten av salt och dillfrön ovanpå. Täck med aluminiumfolie. Sätt in i ugn i cirka 20 minuter.
- Låt svalna i formen och servera den kall.
Kockens kommentar
Strömmingslådor finns i många varianter. Passar bra som bufférätt. Kan ätas varm, ljummen eller kall.
Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Institutet. Fotograf: Pål Allan.
Alternativ
Fler recept inom Vitfiskgratäng, låda
Liknande recept som Kräftströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
-
Fiskgratäng
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jansons frestelse
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fiskgratäng med hajmal
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Fisk- och purjogratäng
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rödspätta- och blomkålsgratäng
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Strömmingslåda med dijonsenap och purjolök
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Strömmingslåda med fransk senap och tomatsås
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kräftströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Ansjovisströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Kaviarströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI