Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 225

Kcal / portion: 1013

GBR (GI) / port: 11
Recept: 4054 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 18%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Hajmal filé (pangasius) 4.0 styck 10%
Potatis mjölig sort 1.2 kilo 20%
Smör normalsaltat 80.0 gram 14%
Mjölk 0.8 dl 1%
Hollandaisesås hemlagad 4.0 dl 54%
Kockskolan:
Art som hotar miljön > Äts ej
Om gratänger > Äts ej
Kock: Anna, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Skala och koka potatisen mjuk.
- Mosa potatis med smör. Tillsätt mjölk, salt och peppar. Mosa till lagom konsistens.
- Sätt ugnen på 175oC.
- Smöra en eldfast form. Lägg fiskfiléerna i botten. Salta och peppra.
- Fördela potatismoset runt kanten på formen. Häll såsen i mitten. Sätt in i ugnen 15 minuter. För en finare yta byt till grill de sista 5 minuterna.
Kockens kommentar
Hajmal är ett samlingsnamn för tre arter sötvattenslevande malar i Asien och USA. Det svenska namnet kommer sig av att fisken ser ut som en blandning av haj och mal. Namnet används sällan utan det latinska pangasius är vanligare. Hajmal köps fryst.
Annan vitfisk kan användas i receptet.
Alternativ
Fler recept inom Vitfiskgratäng, låda
Liknande recept som Fiskgratäng med hajmal
-
Fiskgratäng
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jansons frestelse
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Fiskgratäng med hajmal
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Fisk- och purjogratäng
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Rödspätta- och blomkålsgratäng
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Strömmingslåda med dijonsenap och purjolök
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Strömmingslåda med fransk senap och tomatsås
Tid: 55 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kräftströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Ansjovisströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Kaviarströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI