Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 84

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 3
Recept: 621 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 3%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smålök 600.0 gram 34%
eller 12.0 styck %
Alternativ:
Borretanalök 0%
Steklök 0%
Pärllök 0%
Syltlök 0%
Olivolja till stekning 1.0 msk 18%
Smör 15.0 gram 18%
Vatten hett 1.5 dl 0%
Tomatpuré konserv 2.0 msk 2%
Balsamvinäger röd } 3.0 msk 9%
Strösocker 2.0 msk 18%
Svartpeppar grovmald 1.0 tsk 1%
Salt 0%
Kockskolan:
Karamellisering > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kockskolan
Tillagning (1 tim 30 min )
Se film, klicka på "Rookie Cook" under bilden ovan.- Skala löken. All slags smålök kan användas, även syltlök (se kommentar). Behåll rotfästet på schalottenlök för att löken inte skall falla isär i klyftor.
- Förväll: Koka upp vatten och koka löken hastigt i en minut. Låt rinna av.
- Stek: Hetta upp olja i panna på medelvärme. Tillsätt en klick smör. Tillsätt löken och låt steka cirka 5 minuter tills de fått lite brun färg runtom. Rör om emellanåt.
- Sjud: Blanda tomatpuré med hett vatten och tillsätt detta i pannan. Tillsätt balsamvinäger, socker, peppar och salt. Låt sjuda på svag värme utan lock i cirka 1 timme. Rör om emellanåt och tillsätt mer vatten vid behov så att det inte kokar torrt. Akta så att såsen inte bränns vid. Den färdiga såsen skall vara trögflytande med koncentrerad smak.
- Servera löken varm eller kall till kötträtt eller till rätt som behagar.
Kockens kommentar
Karamellisering: Sockerarterna i löken genomgår en kemisk förvandling när löken hettas upp, fruktsocker från 110°C och sackaros (vanligt socker) från 165°C. Sockret brunfärgas och 100-tals härliga aromämnen utvecklas till exempel diacetyl som ger smörkolaton. Löken blir söt och smakrik (läs mer > Karamellisering) I detta recept tillsätts extra sötma, vilket gör anrättningen väldigt söt. Önskas mindre sötma, se recept Fransk bräserad smålök i brun sås.
Alternativ
Fransk bräserad smålök i brun sås
Fler recept inom Stekt, wokad grönt
Liknande recept som Bräserad glaserad smålök
-
Stekt svamp - grundrecept
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Champignons sautés, såterad/stekt svamp
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svampsmix (tillbehör eller lätt måltid)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Champignons Bordelaise, bräserad svamp i rödvin
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Karamelliserad skivad lök
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad glaserad smålök
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oignons glacés ā brun, fransk bräserad smålök i brun sås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ångbåtslök
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pepparlök (tillbehör)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Scarola Napoletana con alici, sauterad escarolesallat med ansjovis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan