Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 84
 
    
                Kcal / portion: 155
 
    
                GBR (GI) / port: 3
Recept: 621 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 3%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smålök 600.0 gram 34%
eller 12.0 styck %
Alternativ:
Borretanalök 0%
Steklök 0%
Pärllök 0%
Syltlök 0%
Olivolja till stekning 1.0 msk 18%
Smör 15.0 gram 18%
Vatten hett 1.5 dl 0%
Tomatpuré konserv 2.0 msk 2%
Balsamvinäger röd } 3.0 msk 9%
Strösocker 2.0 msk 18%
Svartpeppar grovmald 1.0 tsk 1%
Salt 0%
Kockskolan:
Karamellisering > Äts ej
Om glasyr, glasering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kockskolan
Tillagning (1 tim 30 min )
Se film, klicka på "Rookie Cook" under bilden ovan.- Skala löken. All slags smålök kan användas, även syltlök (se kommentar). Behåll rotfästet på schalottenlök för att löken inte skall falla isär i klyftor.
- Förväll: Koka upp vatten och koka löken hastigt i en minut. Låt rinna av.
- Stek: Hetta upp olja i panna på medelvärme. Tillsätt en klick smör. Tillsätt löken och låt steka cirka 5 minuter tills de fått lite brun färg runtom. Rör om emellanåt.
- Sjud: Blanda tomatpuré med hett vatten och tillsätt detta i pannan. Tillsätt balsamvinäger, socker, peppar och salt. Låt sjuda på svag värme utan lock i cirka 1 timme. Rör om emellanåt och tillsätt mer vatten vid behov så att det inte kokar torrt. Akta så att såsen inte bränns vid. Den färdiga såsen skall vara trögflytande med koncentrerad smak.
- Servera löken varm eller kall till kötträtt eller till rätt som behagar.
Kockens kommentar
Karamellisering: Sockerarterna i löken genomgår en kemisk förvandling när löken hettas upp, fruktsocker från 110°C och sackaros (vanligt socker) från 165°C. Sockret brunfärgas och 100-tals härliga aromämnen utvecklas till exempel diacetyl som ger smörkolaton. Löken blir söt och smakrik (läs mer > Karamellisering) I detta recept tillsätts extra sötma, vilket gör anrättningen väldigt söt. Önskas mindre sötma, se recept Fransk bräserad smålök i brun sås.
Alternativ
Fransk bräserad smålök i brun sås
Fler recept inom Stekt, wokad grönt
Liknande recept som Bräserad glaserad smålök
- 
                
                    Stekt svamp - grundreceptTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Champignons sautés, såterad/stekt svampTid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Svampsmix (tillbehör eller lätt måltid)Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Champignons Bordelaise, bräserad svamp i rödvinTid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Karamelliserad skivad lökTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bräserad glaserad smålökTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Oignons glacés ā brun, fransk bräserad smålök i brun såsTid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    ÅngbåtslökTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Pepparlök (tillbehör)Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Scarola Napoletana con alici, sauterad escarolesallat med ansjovisTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                     
                              