Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 43

Kcal / portion: 13

GBR (GI) / port: 1
Recept: 53 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Gul lök 1.0 styck 100%
Salt 0%
Smaksättningsalternativ:
Rödvin 0%
Madeira 0%
Kockskolan:
Karamellisering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Food Network" under bilden ovan,- Skala och skiva lök.
- Stek löken i panna med olja på medelvärme. Salta lätt. Rör om och stek löken mjuk och glansig. Fortsätt steka tills löken karamelliserar, blir gyllene brunglansig. Det tar 10-15 minuter. Akta så att inte löken svartbränns. Tillsätt lite vatten för att frigöra smakerna i stekpannans botten. Rör om emellanåt
- Smaksätt om så önskas med rödvin, madeira eller konjak. Låt koka samman tills vätskan kokat bort. Smaka av.
- Löken passar som tillbehör till kötträtter, stekar eller på hamburgare, i sallader, soppor med mera.
Kockens kommentar
Gul lök lämpar sig särskilt väl att stekas. Röd lök lämpar sig inte lika väl, får lätt platt smak och blir sladdrigare. Inte heller silverlök fungerar särskilt väl att stekas, smaken blir för tam, intetsägande.Karamellisering: Sockerarterna i löken genomgår en kemisk förvandling när löken hettas upp, fruktsocker från 110°C och sackaros (vanligt socker) från 165°C. Sockret brunfärgas och 100-tals härliga aromämnen utvecklas till exempel diacetyl som ger smörkolaton. Löken blir söt och smakrik. I vissa recept tillsätts ibland något sött, till exempel balsamico vilket är onödigt och kan ge en alltför sötsliskig lök. Läs mer > Karamellisering.
Alternativ
Fler recept inom Stekt, wokad grönt
Liknande recept som Karamelliserad skivad lök
-
Stekt svamp - grundrecept
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Champignons sautés, såterad/stekt svamp
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svampsmix (tillbehör eller lätt måltid)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Champignons Bordelaise, bräserad svamp i rödvin
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Karamelliserad skivad lök
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad glaserad smålök
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oignons glacés ā brun, fransk bräserad smålök i brun sås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ångbåtslök
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pepparlök (tillbehör)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Scarola Napoletana con alici, sauterad escarolesallat med ansjovis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan