Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 92

GBR (GI) / port: 0
Recept: 367 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 16%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Champinjoner färska 225.0 gram 15%
Matolja 1.0 msk 32%
Smör 25.0 gram 49%
Tillval:
Schalottenlök finhackad 2.0 msk 3%
Kockskolan:
Så lagas svamp > Äts ej
Om bräcka, såtering > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Rensa svampen och skär i bitar. Små kan stekas hela. Svampen skall vara torr. Skala och finhacka lök om sådan skall ingå.
- Fuktig svamp steks torr i panna på medelvärme utan fett, tills svampen inte avger någon vätska. Champinjoner brukar vara tillräckligt torra.
- Hetta upp olja och smör över stark värme. När smöret slutat fräsa tillsätts svampen. Stek inte för mycket samtidigt, hellre i omgångar. Stek 4-5 minuter och skaka om dem emellanåt. Så snart de är brynta tas de från värmen.
- Tillval: Tillsätt hackad lök. Stek 2 minuter över måttlig värme. Skaka om.
Kockens kommentar
Fint stekta champinjoner är lätt brynta och skall inte safta sig när de steks. För att undvika saftning skall svampen vara torr, fettet mycket hett och svampen skall inte trängas i pannan. För mycket i pannan gör att svampen snarare ångkokas än steks, den saftar sig och blir inte brynt. Under stekningen tar svampen först åt sig fett. Efter några minuter börjar fettet krypa ur svampen igen och den bryns.Stekta champinjoner passar som tillbehör till mat, särskilt till stekt kött. De kan ingå i en grönsaksrätt eller i grytor som Boeuf bourguignon, Coq au vin eller i Poulet en cocotte.
Alternativ
Fler recept inom Stekt, wokad grönt
Liknande recept som Champignons sautés, såterad/stekt svamp
-
Stekt svamp - grundrecept
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Champignons sautés, såterad/stekt svamp
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svampsmix (tillbehör eller lätt måltid)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Champignons Bordelaise, bräserad svamp i rödvin
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Karamelliserad skivad lök
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad glaserad smålök
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oignons glacés ā brun, fransk bräserad smålök i brun sås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ångbåtslök
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pepparlök (tillbehör)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Scarola Napoletana con alici, sauterad escarolesallat med ansjovis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan