Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 45

Kcal / portion: 53

GBR (GI) / port: 0
Recept: 211 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Champinjoner färska 1.0 liter 35%
Schalottenlök 2.0 styck 18%
Vatten 1.0 dl 0%
Svampfond konc. } 1.0 msk 3%
Rött vin 1.0 dl 37%
Kockskolan:
Så lagas svamp > Äts ej
ā la bordelaise > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Rensa svampen och skär i bitar. Svampen skall vara torr. Skala och finhacka lök.
- Stek: Fuktig svamp steks torr i panna på medelvärme utan fett, tills svampen inte avger någon vätska. Champinjoner brukar vara tillräckligt torra.
- Tillsätt matfett och bryn svamp och lök tills de fått lite färg.
- Koka: Tillsätt vatten och fond och låt koka tills all vätska försvunnit.
- Tillsätt rött vin så att det täcker svampen. Låt koka tills vätskan tjocknat lite, cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Bordelaise = som i Bordeaux, det vill säga ett bordeauxvin bör lämpligtvis väljas. Tillbehöret passar till kraftfull mat, särskilt till stekt nötkött och vilt.
Passar till
Fler recept inom Stekt, wokad grönt
Liknande recept som Champignons Bordelaise, bräserad svamp i rödvin
-
Stekt svamp - grundrecept
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Champignons sautés, såterad/stekt svamp
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Svampsmix (tillbehör eller lätt måltid)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Champignons Bordelaise, bräserad svamp i rödvin
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Karamelliserad skivad lök
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad glaserad smålök
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oignons glacés ā brun, fransk bräserad smålök i brun sås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ångbåtslök
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Pepparlök (tillbehör)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Scarola Napoletana con alici, sauterad escarolesallat med ansjovis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan