Så skalas och kokas vit sparris

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Så skalas och kokas vit sparris

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Vit sparris färsk

16.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Sparriskastrull >

 

 

Fiskkastrull >

 

 

Så lagas vit sparris >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 27

Kcal / portion: 77

GBR (GI) / port: 1

Recept: 308 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 0%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 285 gram)

Ingredienser

Visa:

Vit sparris färsk 16.0 styck 100%

 

Kockskolan:

Sparriskastrull > Äts ej

Fiskkastrull > Äts ej

Så lagas vit sparris > Äts ej

Tillagning (20 min )

Så skalas vit sparris:

  1. Hantera sparrisen varsamt, den bryts lätt av, särskilt knopparna.
  2. Skär bort intorkad fotända.
  3. Använd potatisskalare eller osthyvel och skala noggrant. Under det hårda yttre skalet sitter en seg tunn hinna som också måste skalas bort. Knoppen skalas inte.
  4. Skala smal sparris: Lägg sparrisen på skärbräda med toppen utanför. Skala från toppen nedåt på sparrisen. Se film via länk på sida > Så lagas vit sparris.
  5. Skala tjock sparris: Håll sparrisen i uppvänd, kupad hand med sparrisens nederända framåt. Stöd sparrisen lätt mot diskhokanten. Skala nedre halvan runt om nerifrån in mot kroppen. Vänd sparrisen i handen och skala den övre hälften. Nu från kroppen ut mot knoppen. De översta 2 centimetrarna skalas inte.
  6. Kontrollera att allt skal försvunnit. Skär man av en bit nedtill med en inte alltför vass kniv, skall snittytan vara helt rak, inga utstickande trådar. Lägg över i stor kastrull med lättsaltat vatten. Även lite socker och citronjuice kan tillsättas om så önskas. Låt ligga i vattnet tills det är dags att tillaga, så att de inte torkar ut.

Så kokas vit sparris:

  1. Sparrisen kokas eller ångkokas. Använd en stor kastrull där hela sparrisar får plats liggande. Det finns speciella sparriskastruller (se > Sparrisångare).
  2. Koka upp vattnet med sparrisen och låt sedan koka i 5-15 minuter. Rekommendation:

    * Smal sparris: 5-10 minuter.
    * Medel sparris: Cirka 10 minuter.
    * Tjock sparris: 10-15 minuter.
    * Vid 20 minuter har all krispighet försvunnit.
  3. Ta upp sparrisen försiktigt med hålslev. Låt rinna av. Lägg lämpligen upp på fat med servett för att samla upp utrinnande vatten. I fina sammanhang används särskilda silverfat försedda med sil. Servera snarast med lämplig sås som tillretts i förväg.

Kockens kommentar

Vit kokt sparris är en ypperlig delikatess till mat eller som förrätt med hollandaise alternativt rört citronsmör. Välj om möjligt sparris av samma längd och tjocklek. Gärna så tjock att flickorna rodnar och pojkarna skäms. Läs mer om vit sparris > Klicka på ingrediensen. Se också > Så lagas vit sparris. Ett alternativ till sparris är så kallad "fattigmanssparris", det vill säga svartrot. Se recept >

Alternativ

Hollandaisesås

Rört smör

Vit sparris med hollandaise

Tournedos

Crępes ā la Danny Kaye

Kokta svartrötter

Fler recept inom Kokta grönsaker

Liknande recept som Så skalas och kokas vit sparris