Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 27

Kcal / portion: 77

GBR (GI) / port: 1
Recept: 308 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 0%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vit sparris färsk 16.0 styck 100%
Kockskolan:
Sparriskastrull > Äts ej
Fiskkastrull > Äts ej
Så lagas vit sparris > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Så skalas vit sparris:
- Hantera sparrisen varsamt, den bryts lätt av, särskilt knopparna.
- Skär bort intorkad fotända.
- Använd potatisskalare eller osthyvel och skala noggrant. Under det hårda yttre skalet sitter en seg tunn hinna som också måste skalas bort. Knoppen skalas inte.
- Skala smal sparris: Lägg sparrisen på skärbräda med toppen utanför. Skala från toppen nedåt på sparrisen. Se film via länk på sida > Så lagas vit sparris.
- Skala tjock sparris: Håll sparrisen i uppvänd, kupad hand med sparrisens nederända framåt. Stöd sparrisen lätt mot diskhokanten. Skala nedre halvan runt om nerifrån in mot kroppen. Vänd sparrisen i handen och skala den övre hälften. Nu från kroppen ut mot knoppen. De översta 2 centimetrarna skalas inte.
- Kontrollera att allt skal försvunnit. Skär man av en bit nedtill med en inte alltför vass kniv, skall snittytan vara helt rak, inga utstickande trådar. Lägg över i stor kastrull med lättsaltat vatten. Även lite socker och citronjuice kan tillsättas om så önskas. Låt ligga i vattnet tills det är dags att tillaga, så att de inte torkar ut.
Så kokas vit sparris:
- Sparrisen kokas eller ångkokas. Använd en stor kastrull där hela sparrisar får plats liggande. Det finns speciella sparriskastruller (se > Sparrisångare).
- Koka upp vattnet med sparrisen och låt sedan koka i 5-15 minuter. Rekommendation:
* Smal sparris: 5-10 minuter.
* Medel sparris: Cirka 10 minuter.
* Tjock sparris: 10-15 minuter.
* Vid 20 minuter har all krispighet försvunnit. - Ta upp sparrisen försiktigt med hålslev. Låt rinna av. Lägg lämpligen upp på fat med servett för att samla upp utrinnande vatten. I fina sammanhang används särskilda silverfat försedda med sil. Servera snarast med lämplig sås som tillretts i förväg.
Kockens kommentar
Vit kokt sparris är en ypperlig delikatess till mat eller som förrätt med hollandaise alternativt rört citronsmör. Välj om möjligt sparris av samma längd och tjocklek. Gärna så tjock att flickorna rodnar och pojkarna skäms. Läs mer om vit sparris > Klicka på ingrediensen. Se också > Så lagas vit sparris. Ett alternativ till sparris är så kallad "fattigmanssparris", det vill säga svartrot. Se recept >
Alternativ
Fler recept inom Kokta grönsaker
Liknande recept som Så skalas och kokas vit sparris
-
Koka grönsaker - grundrecept
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Broccoli med citrusdressing
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Maximillian
-
Broccoli al dente
Tid: 12 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Inkokt lök med saffran och stjärnanis
Tid: 40 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Ratatouille, blandade grönsaker från Provence
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Caponata, sililiansk sötsur grönsaksröra
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Légumes ā la grecque, kalla grönsaker i kort spad
Tid: 20 min (+ 45 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Julia Child
-
Så skalas och kokas vit sparris
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kokt spenat, stekt spenat
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Haricots verts med vinägerrussin (tillbehör)
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget