Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 105

Kcal / portion: 679

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2718 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 4%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tournedos 4.0 styck 46%
Vit sparris färsk 16.0 styck 11%
Smör till stekning 1.0 msk 4%
Aromsmör:
Smör 70.0 gram 19%
Soltorkade tomater 3.0 styck 1%
Basilika finhackad 5.0 msk 0%
Svartpeppar nymald 1.0 krm 0%
Tillbehör:
Potatis 8.0 styck 20%
Kockskolan:
Så lagas vit sparris > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Så pannsteks oxfilé > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt. Finhacka tomater och basilika. Blanda med smör och lite peppar. Rulla i folie. Lägg in i kylskåp eller frys. Ta ut och skär i skivor före servering.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Kött: Putsa köttet rent från hinnor. Bind ihop med hushållssnöre i tjocka portionsbitar.
- Potatis: Borsta potatisen ren, men behåll skalen. Skär potatisen i klyftor och lägg på en ugnsplåt. Pensla med matolja och salta. Sätt in i ugnen i 20-30 minuter.
- Sparris: Skär bort torr ände och skala sparrisen noga och försiktigt med potatisskalare. Skala inte toppknoppen. Koka i lättsaltat vatten i 5-15 minuter beroende på tjocklek, tills mjuk men inte slapp. Läs mer > Så lagas vit sparris, eller se recept > Så skalas och kokas vit sparris.
- Steka: Hetta upp smör i panna på hög värme. Stek köttet 3-5 minuter på var sida. Vänd köttet flera gånger under stekningen för bättre genomstekning. Salta och peppra. Låt vila i 5 minuter.
Kockens kommentar
Tournedos skall vara 2,5 centimeter tjock av oxfiléns mittparti. På franska tourner = vända, dos = rygg. Köttet skall vara väl mörat. Läs mer, klicka på ingrediens > Tornedos.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.
Alternativ
Fler recept inom Oxfilé, tournedos
Liknande recept som Tournedos med sparris
-
Oxfilé med bearnaise, stekt svamp och råstekt potatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Tournedos med sparris
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chateaubriand med rödvinssmör och pommes de terre lyonnais
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Filé mignon/Filet mignon (oxfilé) grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Biff Rydberg
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxfilé till större sällskap
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Inbakad oxfilé
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Arla
-
Beef Wellington (Biff Wellington, inbakad oxfilé)
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Tournedos Rossini
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Coeur de filet Provençal, Oxfilé provencale
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan