Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 259

Kcal / portion: 879

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3517 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 27%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vit sparris färsk 800.0 gram 6%
Hollandaisesås hemlagad 6.0 dl 94%
Tillvalsalternativ:
Kockskolan:
Om smörsåser > Äts ej
Sparriskastrull > Äts ej
Så lagas vit sparris > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
För detaljerad anvisning se recept > Så skalas och kokas vit sparris (länk nedan).
- Tillred hemlagad hollandaise (se separat recept) eller använd färdiglagad sådan.
- Skala sparrisen med en potatisskalare. Skär bort nedersta torra delen. Lägg i stor kastrull med kallt, lättsaltat vatten. Sparrisen skall få plats på tvären.
- Sätt kastrullen på spisen och koka upp. Låt sedan koka i 5-15 minuter beroende på tjocklek. Läs mer > Så lagas vit sparris.
- Testa med sticka om sparrisen är mjukkokt eller provsmaka.
Kockens kommentar
Vit kokt sparris är en ypperlig delikatess serverad med rört citronsmör eller hollandaise. Välj om möjligt sparris av samma längd och tjocklek. Till förrätt rekommenderas 2 stora sparrisar (eller 3 medelstora) per portion (råvikt 200 gram, tillagat 160 gram). Dubblera mängden för en lättare måltid. Komplettera gärna på tyskt vis med andra vårprimörer som färskpotatis, för att få en fylligare måltid. Rökt skinka är och gott till sparrisen. Läs mer > klicka på ingrediensen Vit sparris.
Alternativ
Fler recept inom Gröna förrätter
Liknande recept som Vit sparris med hollandaise (förrätt)
-
Vit sparris med hollandaise (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostade kastanjer med citronsmör
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kronärtkockspannacotta (förrätt)
Tid: 1 tim 20 min (+ 6 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: L Hansson
-
Rödbetscarpaccio med rostade pinjenötter, parmesan samt balsamicoglazé (förrätt)
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Fonds d´artichauts gratines, fyllda gratinerade kronärtskocksbottnar (förrätt)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Ungsbakad kronärtskocka på spanskt vis med björnbärssalsa (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris med vispat brynt smör och pocherat ägg
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kronärtskocka med löjrom (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tempurasparris med citrondipp (förrätt)
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Chiles rellenos - ostfyllda chilifrukter (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan