För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Rostade kastanjer med citronsmör

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kastanjer rostade med skal

600.0 

gram

Grovt salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Smör normalsaltat

150.0 

gram

Citron (juice+kött)

1.0 

styck

Salt

 

 

 

Kockskolan:

 

Om saltbakning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 347

Kcal / portion: 501

GBR (GI) / port: 10

Recept: 2003 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 23%

Kolhydrater: 31%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 144 gram)

Ingredienser

Visa:

Kastanjer rostade med skal 600.0 gram 45%

Grovt salt Äts ej

 

Tillbehör:

Smör normalsaltat 150.0 gram 54%

Citron (juice+kött) 1.0 styck 2%

Salt 0%

 

Kockskolan:

Om saltbakning > Äts ej

Tillagning (45 min )

  1. Sätt ugnen på 200-225ºC.
  2. Salt: Häll ett tjockt lager grovt salt i ungsform eller på ugnsplåt. Saltet håller kastanjerna på rätt köl och utan salt blir kastanjernas nedre del brunbränd och hård. Saltet kan återanvändas. Till nöds kan man använda veckad stanniolfolie.
  3. Kastanjer: Skär med vass kniv ett kors i toppen på varje kastanj, annars kan de explodera.
  4. Tryck ner kastanjerna i saltet och sätt in mitt i ugnen 20-30 minuter, tills kastanjerna öppnar sig lite i korset och blivit halvmjuka. Testa en kastanj. (Kastanjer kan inte värmas på senare, de blir hårda).
  5. Tillbehör: Rör under tiden smör med juice av hälften av citronen. Klyfta resten. Salta, alternativt häll upp salt i skål eller på tallrikar och låt gästerna salta själva.
  6. Servera genast med salt och citronklyfta. Låt var och en rensa bort skal. Kniv och tesked kan behövas för att rensa bort det inre skalet som inte är så roligt att få i munnen. Gäller kastanjer som inte är purfärska, som kallat, eller som stekts för länge. I övrigt följer det med ytterskalet.

Kockens kommentar

10 kastanjer per portion (~100 gram tillagat fruktkött), vilket detta recept avser, är lagom till en förrätts­portion. 30 stycken passar till lättare måltid. En tradition är att till premiären av Beaujolais Nouveau äta kastanjer. Kastanjer skall vara färska. Kontrollera genom att klämma på kastanjerna, det får inte vara luft mellan skal och kastanjköttet vilket indikerar att de har torkat ihop. Ibland säljs årsgamla kastanjer. Kasta kastanjer som är mögelangripna. I bland annat Frankrike säljs kastanjer på gatan grillade i oljefat med grillkol. Köp en påse!

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Gröna förrätter

Liknande recept som Rostade kastanjer med citronsmör