
Fonds d´artichauts gratines, fyllda gratinerade kronärtskocksbottnar (förrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 75

Kcal / portion: 126

GBR (GI) / port: 4
Recept: 754 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 3%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 5%
Ingredienser
Kronärtskocka 6.0 st stora 66%
Hårdost riven 0.8 dl 14%
Smör 20.0 gram 19%
Kockskolan:
Så stuvar man > Äts ej
Kock: Julia Child
Tillagning
Se film, klicka på Jacques Quintana under bilden.
- Ansa, ta ut och gröp ur bottnarna, som bör vara stora. Hur man gör framgår på > Kronärtskocka (klicka på ingrediensen). Där finns också film på tillvägagångssättet.
- Förkoka bottnarna 10 minuter i citronvatten (se sida > Kronärtskocka). Ta ur och låt rinna av. Jämna eventuellt undersidan så att de står rakt.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Fyllning: Gör en stuvning av skaldjur, kött, kyckling, svamp eller annat, passande till den huvudrätt som serveras.
- Lägg ut bottnarna på plåt/ugnsform. Häll i fyllning. Strö över ost och klicka på lite smör.
- Gratinera: Ungefär 20 minuter före servering sätts de in i förvärmd ugn. Låt stå tills bottnarna är genomvarma och osten fått lite färg.
Kockens kommentar
Fyllning kan vara nästan vad som helst enligt eget önskemål, lämpligen gräddstuvad sådan. Jacques Quintana i nämnda film ovan fyller bottnarna helt enkelt med crème entière (extra fet grädde, läs mer > Grädde) kryddar med muskot och peppar, varefter han toppar med hackad gräslök och riven parmesan. Det finns konserverade kronärtskocksbottnar i lag, men de brukar inte vara stora, är svampiga och ger inte alls samma smakupplevelse, så vi anser inte dessa som ett alternativ i denna rätt.Förstekta bottnar: I stället för att gratinera, kan förkokta bottnar förstekas innan fyllning. Förvärm ugnen till 165°C. Smöra ett ovalt smörpapper passande till en gryta. Salta och peppra de förkokta bottnarna. Smält smör i gryta tills det börjar fräsa. Ta av från värmen och lägg ner bottnarna upp och ner. Skeda smör över och lägg smörpappret över. Värm upp och sätt sedan in i ugnen i cirka 20 minuter tills bottnarna är ordentligt genomvarma. Nu är de färdiga att fyllas.
Stuvningsförslag
Fler recept inom Gröna förrätter
Liknande recept som Fonds d´artichauts gratines, fyllda gratinerade kronärtskocksbottnar (förrätt)
-
Vit sparris med hollandaise (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostade kastanjer med citronsmör
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kronärtkockspannacotta (förrätt)
Tid: 1 tim 20 min (+ 6 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: L Hansson
-
Rödbetscarpaccio med rostade pinjenötter, parmesan samt balsamicoglazé (förrätt)
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Fonds d´artichauts gratines, fyllda gratinerade kronärtskocksbottnar (förrätt)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Ungsbakad kronärtskocka på spanskt vis med björnbärssalsa (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sparris med vispat brynt smör och pocherat ägg
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kronärtskocka med löjrom (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tempurasparris med citrondipp (förrätt)
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Chiles rellenos - ostfyllda chilifrukter (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan