Fonds d´artichauts gratines, fyllda gratinerade kronärtskocksbottnar (förrätt)

Foto: Jacques Quintana

Fonds d´artichauts gratines, fyllda gratinerade kronärtskocksbottnar (förrätt)

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Kronärtskocka

6.0 

st stora

Hårdost riven

0.8 

dl

Smör

20.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så stuvar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 75

Kcal / portion: 126

GBR (GI) / port: 4

Recept: 754 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 3%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 5%

(Tillagad portion: 168 gram)

Ingredienser

Visa:

Kronärtskocka 6.0 st stora 66%

Hårdost riven 0.8 dl 14%

Smör 20.0 gram 19%

 

Kockskolan:

Så stuvar man > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på Jacques Quintana under bilden.

  1. Ansa, ta ut och gröp ur bottnarna, som bör vara stora. Hur man gör framgår på > Kronärtskocka (klicka på ingrediensen). Där finns också film på tillvägagångssättet.
  2. Förkoka bottnarna 10 minuter i citronvatten (se sida > Kronärtskocka). Ta ur och låt rinna av. Jämna eventuellt undersidan så att de står rakt.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Fyllning: Gör en stuvning av skaldjur, kött, kyckling, svamp eller annat, passande till den huvudrätt som serveras.
  5. Lägg ut bottnarna på plåt/ugnsform. Häll i fyllning. Strö över ost och klicka på lite smör.
  6. Gratinera: Ungefär 20 minuter före servering sätts de in i förvärmd ugn. Låt stå tills bottnarna är genomvarma och osten fått lite färg.

Kockens kommentar

Fyllning kan vara nästan vad som helst enligt eget önskemål, lämpligen gräddstuvad sådan. Jacques Quintana i nämnda film ovan fyller bottnarna helt enkelt med crème entière (extra fet grädde, läs mer > Grädde) kryddar med muskot och peppar, varefter han toppar med hackad gräslök och riven parmesan. Det finns konserverade kronärtskocksbottnar i lag, men de brukar inte vara stora, är svampiga och ger inte alls samma smakupplevelse, så vi anser inte dessa som ett alternativ i denna rätt.

Förstekta bottnar: I stället för att gratinera, kan förkokta bottnar förstekas innan fyllning. Förvärm ugnen till 165°C. Smöra ett ovalt smörpapper passande till en gryta. Salta och peppra de förkokta bottnarna. Smält smör i gryta tills det börjar fräsa. Ta av från värmen och lägg ner bottnarna upp och ner. Skeda smör över och lägg smörpappret över. Värm upp och sätt sedan in i ugnen i cirka 20 minuter tills bottnarna är ordentligt genomvarma. Nu är de färdiga att fyllas.

Stuvningsförslag

Kantarellstuvning

Gräddstuvad kallbräss

Fler recept inom Gröna förrätter

Liknande recept som Fonds d´artichauts gratines, fyllda gratinerade kronärtskocksbottnar (förrätt)