Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 158

Kcal / portion: 594

GBR (GI) / port: 15
Recept: 2376 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 7%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kalvbräss 600.0 gram 23%
Stuvning:
Smör el. margarin 1.0 msk 4%
Vetemjöl 2.0 msk 3%
Grädde 2.0 dl 30%
Sherry (torr) 2.0 msk 1%
Tillbehör:
Långkornigt ris 3.0 dl 38%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Kockskolan:
Så stuvar man > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Skölj brässen i kallt vatten, gärna länge.
- Blanchera, det vill säga lägg brässen i en kastrull med vatten och koka upp. Ta upp brässen och häll bort vattnet. Koka upp nytt lättsaltat vatten. Lägg i brässen och koka den 5-10 minuter. Tag ur, låt rinna av, låt svalna något och torka av.
- Dra bort hinnorna som täcker brässen.
Skär brässen i små bitar (finhacka om den skall användas till omelett, krustad eller dylikt). - Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Smält matfett i en kastrull. Vispa ner mjöl. Tillsätt grädde och sherry. Låt sjuda ett par minuter tills såsen tjocknat något. Smaka av med kryddor.
- Häll såsen över brässen tills lagom mängd. Värm upp. Lägg upp och garnera med hackat kryddgrönt.
Kockens kommentar
Stuvad kalvbräss är en milt smakande delikatess, som också passar utmärkt som fyllning i omelett, krustad, vol-au-vent, eller på en rostad brödskiva. Halvera därvid mängden ingredienser. Kalvbräss kan vara svårt att få tag på. Beställ i god tid.
Alternativt tillbehör
Fler recept inom Bräss
Liknande recept som Gräddstuvad kalvbräss
-
Ris de veau, stekt kalvbräss i bit
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ris de veau ā la crčme - gräddstuvad kalvbräss
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Ris de veau Grande fine - klassisk bräserad kalvbräss
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Ris de Veau Meuničre, enkelpanerad stekt kalvbräss
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt dubbelpanerad kalvbräss
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddstuvad kalvbräss
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvbräss pesto
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan