Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 127

Kcal / portion: 549

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2197 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Kalvbräss 600.0 gram 25%
Smör till stekning Äts ej
Fettupptag vid stekning 50.0 gram 17%
Panering som äts:
Se kockens kommentar Äts ej
Vetemjöl 4.0 msk 6%
Ägg 1.2 styck 3%
Ströbröd 2.0 dl 20%
Tillbehör:
Potatis 800.0 gram 24%
Haricots verts färska 250.0 gram 3%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Kapris 4.0 msk 1%
Kockskolan:
Så panerar man > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 2 tim )
- Blötlägg: Lägg brässen i en stor skål med mycket vatten. Låt gärna stå under droppande kran i 1,5 timmar. Byt vatten flera gånger.
- Ansa: Ta ur brässen och dra varsamt bort hinnor, så mycket som möjligt. Detta tar lite tid. Undvik att skada köttet. Lägg tillbaka i vattenbad. Tillsätt 1 msk vinäger eller citrojuice per liter vatten i bunken. Byt vattnet + syra flera gånger. Avlägsna resterande hinnor efter någon halvtimme.
- Dubbelpanera (se kommentar): Skär brässen försiktigt i centimetertjocka skivor. Vispa upp ägg med en gaffel i en skål. Häll ut mjöl och ströbröd på varsitt fat. Vänd brässen först i mjöl, sedan i äggsmet och sist i ströbröd. Lägg dem på tallrik och låt vila en stund så att paneringen binder ihop.
- Potatis: Skala och koka potatis. Pressa potatis i en skål. Tillsätt gärna en klick smör. Smaka av med salt och peppar.
- Bönor: Koka upp vatten och förväll bönorna några minuter (al dente).
- Stek: Bryn matfett (smör) i en stekpanna på medelvärme. Pannan får inte vara för het, för då bränns paneringen. Lägg i brässen och stek 3-4 minuter på var sida, tills paneringen fått gyllenbrun färg.
- Servera: Lägg upp på tallrik/fat. Strö över kapris och häll på lite steksky. Servera med citronklyfta, pressad potatis och bönor.
Kockens kommentar
De som har fördomar om inälvsmat, vet inte vilka delikatesser de går miste om!
Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Brässen med panering och fettupptag väger tillagad 185 gram per portion, varav panering 34%. Energimängd 390 Kcal, varav 65% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Alternativt tillbehör
Fler recept inom Bräss
Liknande recept som Stekt dubbelpanerad kalvbräss
-
Ris de veau, stekt kalvbräss i bit
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ris de veau ā la crčme - gräddstuvad kalvbräss
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Ris de veau Grande fine - klassisk bräserad kalvbräss
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Ris de Veau Meuničre, enkelpanerad stekt kalvbräss
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt dubbelpanerad kalvbräss
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddstuvad kalvbräss
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvbräss pesto
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan