Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 106

Kcal / portion: 261

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1045 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kalvbräss 500.0 gram 44%
Konjak/brandy 10.0 cl 20%
Madeira 10.0 cl 12%
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Morot 1.0 styck Äts ej
Lagerblad 1.0 blad Äts ej
Timjan Äts ej
Kalvbuljong avfettad 4.0 dl 3%
Tomatpuré konserv 1.0 tsk 0%
Smör till stekning 2.0 msk 18%
Tillbehör:
Champinjoner 100.0 gram 3%
Kockskolan:
Så lagas bräss > Äts ej
Så förväller man > Äts ej
Platå (traktörpanna) > Äts ej
Läs om Tore Wretman > Äts ej
Kock: Tore Wretman
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Blanchera (förväll) och ansa brässen. Se > Så lagas bräss. Extratid 2 timmar.
- Krydda brässen och rulla den i mjöl. Skaka av. Skiva lök och morot.
- Hetta upp smör i en platå (traktörpanna). Lägg i lök, morot, lagerblad, timjan och brässen. Lättstek tills brässen fått lite färg.
- Häll över konjak och madeira. Tänd på och låt brinna ut.
- Tillsätt buljong och tomatpuré. Låt bräsera under lock på svag värme i 15-20 minuter.
- Tillbehör: Helstek under tiden champinjoner i smör. Salta och peppra.
- Lägg över brässen i eldfast form. Tillsätt champinjonerna. Håll anrättningen varm.
- Sås: Montera med lite smör (rör ner kallt smör klickvis). Smaka av. Häll såsen över brässen. Servera.
Kockens kommentar
Receptet hämtat från Tore Wretmans kokbok Meny.
Fler recept inom Bräss
Liknande recept som Ris de veau Grande fine - klassisk bräserad kalvbräss
-
Ris de veau, stekt kalvbräss i bit
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ris de veau ā la crčme - gräddstuvad kalvbräss
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Ris de veau Grande fine - klassisk bräserad kalvbräss
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Ris de Veau Meuničre, enkelpanerad stekt kalvbräss
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stekt dubbelpanerad kalvbräss
Tid: 20 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddstuvad kalvbräss
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalvbräss pesto
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan