Schweinshaxen vom Grill, grillad fläsklägg

Foto: Neighborhood BBQ

Schweinshaxen vom Grill, grillad fläsklägg

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 229

Kcal / portion: 549

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2196 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 36%

Fett: 9%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 240 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläsklägg kort rimmad 4.0 styck 100%

el. fläsklägg färsk 0%

Ved Äts ej

Rökved Äts ej

Ugnsform Äts ej

Stektermometer > Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas fläsklägg > Äts ej

Så knapersteks svål > Äts ej

Om grillning, halstring > Äts ej

Skorstenständare > Äts ej

Om rumstemperering > Äts ej

Tillagning (1 tim + 5 tim )

Se film, klicka på "Neighbornhood" under bilden ovan.

  1. Grill: Arrangera grillen för direkt och indirekt värme (läs mer > Om grillning, halstring). Reglera för grillvärme 160-180°C. Lägg på några bitar al e.d. om röksmak önskas (läs mer > Rökved).
  2. Tillbehör: Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål.
  3. Kött: Låt köttet temperera i en timme eller mer (läs mer > Om Rumstemperering). Snitta svålen på längden och tvären i ett rutmönster. Salta rikligt om färskt kött, måttligt på svålen om rimmat. Krydda också med andra kryddor enligt eget önskemål. Stick in en stektermometer.
  4. Fuktig värme: Lägg köttet på galler i ugnsform (läs mer > Ugnsformar). Fyll på vatten i botten (i filmen rödvin). Alternativt ställ en aluminiumform med vätska under gallret vid sidan av glöden.
  5. Grilla: Ställ ugnsformen på grillgallret, lite vid sidan om glöden. Alternativt lägg läggen på gallret ovanför aluminiumformen. Stäng locket. Låt stå i cirka 4 timmar till kärntemperatur 78-80°C. Fyll på mer vätska när den kokat bort.
  6. Knaperstek: Fukta svålen med vatten (i filmen sprejas köttet med en saltlösning). Lägg över läggen på gallret på indirekt värme. Ta bort ugnsformen. Samla ihop glödbädden, som skall vara riktigt het, nära gallret. Lägg läggen med skinnsidan ovanför glöden. Stek 4-5 minuter till knaprigt svål utan att svartbränna.

Kockens kommentar

I filmen saltsprutas färskt kött. I receptet används i stället färdigrimmat kött. Färsk eller rimmad fläsklägg kan kokas, bräseras, ugnslagas, grillas eller rökas. I Tyskland benämns kokt fläsklägg Eisbein och ugnslagad eller grillad för Haxe. Läs mer > Så lagas fläsklägg.

Vikt och näring: Svålen är inte medräknad i portions­vikt och inte heller i näringsberäkningen. Äts även svålen ökar portionsvikten med ~80 gram (+33%) och energimängden med ~225 Kcal (nästan +50%) per portion. Om man i stället undviker både svål och ytligt fett så blir portionsvikten endast ~160 gram och energimängden ~240 Kcal per portion. Det vill säga svål och ytligt fett utgör 65% av läggens energi­innehåll.

Alternativ

Spettgrillad fläsklägg

Fler recept inom Grillat fläskkött i bit

Liknande recept som Schweinshaxen vom Grill, grillad fläsklägg