Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 202

GBR (GI) / port: 0
Recept: 810 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 25%
Fett: 4%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Flintastek utan svål 1.0 styck 100%
Tillbehör:
Aromsmör ¤ 0%
Kockskolan:
Så grillas kött > Äts ej
Så lagas skinka > Äts ej
Om rumstemperering > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Förbered: Rumstemperera köttet 1-2 timmar. Starta utegrillen för direkt värme.
- Tillbehör enligt egens smak. Förbered och tillred. Ta fram tallrikar, bestick med mera.
- Grilla: Snitta/klipp senkanten på steken så att köttet inte böjer sig vid grillningen. Grilla cirka 10 minuter på var sida tills köttet fått fin färg och blivit genomstekt. Vänd gärna ofta, vilket ger bättre genomstekt kött.
- Låt köttet vila i 5-10 minuter.
Kockens kommentar
Flintastek är en tjock skiva från skinkan, cirka 800 gram. Säljs mest på sommaren färdigmarinerad avsedd att grillas. Steken lär vara uppfunnen av Elving Nord på Tempo i Västervik i början på 1960-talet varvid den benämndes "rysstek". På 1980-talet döptes steken om av producenterna till Flintastek efter seriefigurerna i "Familjen Flinta". Detta för att man ville popularisera skinka på sommaren när försäljningen av skinka kraftigt minskar.
Passar till
Fler recept inom Grillat fläskkött i bit
Liknande recept som Grillad marinerad flintastek
-
Competition Pork Butt, grillad fläskkarré på tävlingsproffsets vis
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade tjocka revbensspjäll på klotgrill
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade tunna revbensspjäll
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad pluma
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Porchetta, grillad klassisk italiensk fläskstek av fläsksida
Tid: 10 min (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad marinerad flintastek
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad grön- och rosépepparrullad fläskfilé
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Honungsglaserad rökgrillad skinka USA
Tid: 30 min (+ 4 tim 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Schweinshaxen vom Grill, grillad fläsklägg
Tid: 1 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Spettgrillad fläsklägg från spädgris
Tid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan