Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 135
 
    
                Kcal / portion: 202
 
    
                GBR (GI) / port: 0
Recept: 810 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 25%
Fett: 4%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Flintastek utan svål 1.0 styck 100%
Tillbehör:
Aromsmör ¤ 0%
Kockskolan:
Så grillas kött > Äts ej
Så lagas skinka > Äts ej
Om rumstemperering > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Förbered: Rumstemperera köttet 1-2 timmar. Starta utegrillen för direkt värme.
- Tillbehör enligt egens smak. Förbered och tillred. Ta fram tallrikar, bestick med mera.
- Grilla: Snitta/klipp senkanten på steken så att köttet inte böjer sig vid grillningen. Grilla cirka 10 minuter på var sida tills köttet fått fin färg och blivit genomstekt. Vänd gärna ofta, vilket ger bättre genomstekt kött.
- Låt köttet vila i 5-10 minuter.
Kockens kommentar
Flintastek är en tjock skiva från skinkan, cirka 800 gram. Säljs mest på sommaren färdigmarinerad avsedd att grillas. Steken lär vara uppfunnen av Elving Nord på Tempo i Västervik i början på 1960-talet varvid den benämndes "rysstek". På 1980-talet döptes steken om av producenterna till Flintastek efter seriefigurerna i "Familjen Flinta". Detta för att man ville popularisera skinka på sommaren när försäljningen av skinka kraftigt minskar.
Passar till
Fler recept inom Grillat fläskkött i bit
Liknande recept som Grillad marinerad flintastek
- 
                
                    Competition Pork Butt, grillad fläskkarré på tävlingsproffsets visTid: 45 min (+ 4 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Grillade tjocka revbensspjäll på klotgrillSvårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Grillade tunna revbensspjällTid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Grillad plumaSvårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Porchetta, grillad klassisk italiensk fläskstek av fläsksidaTid: 10 min (+ 4 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Grillad marinerad flintastekTid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Grillad grön- och rosépepparrullad fläskfiléTid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Honungsglaserad rökgrillad skinka USATid: 30 min (+ 4 tim 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Schweinshaxen vom Grill, grillad fläskläggTid: 1 tim (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Spettgrillad fläsklägg från spädgrisTid: 30 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                 
                     
                              