Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 165

Kcal / portion: 153

GBR (GI) / port: 0
Recept: 915 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 13%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Brun grundsås ¤ 5.0 dl 44%
Schalottenlök finhackad 1.5 msk 1%
Matfett (smör) 15.0 gram 12%
Torrt vitt vin (8%) 2.5 dl 19%
Vattenreduktion -2.0 dl -0%
Smör 30.0 gram 24%
Persilja finhackad 3.0 msk 0%
Tillval:
Kapris 4.0 msk Äts ej
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Så avfettar man > Äts ej
Så monterar man > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Grundsås: Tillred brun grundsås (sause brune eller jus lié, se separat recept via länk nedan). Tidsåtgång här ej medräknad.
- Avfetta steksky om sådan finns tillgänglig från tillagning av huvudråvara. Läs mer > Så avfettar man.
- Finhacka lök och fräs den sakta i smör eller stekfett på medelvärme i 2 minuter utan att ta färg.
- Tillsätt vin och koka snabbt ner till 1/5-del.
- Tillsätt brun grundsåsen och eventuell steksky.
Låt sjuda i 2 minuter. Smaka av med peppar så att den får en tydlig pepprig smak. - Sauce piquante: Tillsätt finhackad kapris och/eller pickles i såsen mot slutet.
- Ta av kastrullen och montera smör klickvis innan servering. Garnera med persilja.
Kockens kommentar
Sauce Diable serveras till stekt kyckling, stekt eller bräserat griskött, fläskkotletter, oxkött eller köttrester. Läs mer > Mörka såser. Jämför recept > Poulet grillé ā la Diable. I brist på brun grundsås används en avredd sky på buljongtärning eller koncentrerad fond (se recept via länk nedan). Såsen blir avancerad om grundsås måste tillredas.Tillhörande recept
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madčre/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan