Kapris }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kapris }

(cocktailkapris, kaprisfrukt)

Latin: Capparis spinosa

Engelsk översättning capers

Fransk översättning câpres

Italiensk översättning capperi

Tysk översättning Kapern

Spansk översättning alcaparras

Grupper inom
Kapris }:

Cocktailkapris

Kapris är en flerårig krypande buske med ursprung från Asien men förekommer i tempererade länder. Växer vilt bl.a. i Medelhavsländerna på stenig mark. Den odlas främst i Spanien, Marocko och Turkiet.

Kapriskfrukt är den utvecklade frukten från blomman. Det finns små (kapris) halvstora (cocktailkapris), eller stora (salladskapris, jättekapris, bärkapris). De säljs som lösvikt i delikatessdisken eller inlagd i saltlake och/eller vinäger på burk eller flaska. Kan förekomma saltad.

Den välkända smaken kommer från kaprissyran och framträder bara om frukten lagts in i vinäger. Bra kapris skall vara fast, sluten och ha en olivgrön färg. Kaprisfrukten har en mildare smak än kaprisblomman.


ANVÄNDNING

Kapris (små) är välkänd som tillbehör till wienerschnitzel och används ofta som ingrediens till råbiff eller i köttfärsrätter. Passar också bra till salta och oljiga rätter, stekt fisk, gryträtter, fisksåser, sallader, majonnäser och som garnering till kalla förrätter.

Om man får tro de medeltida örtkännarna, är kapris bäst att inta före måltiderna. Den stimulerar nämligen aptiten. Romarna använde dem som krydda i fisksåser.

Förvaring: I kylskåp i försluten förpackning.

Läs mer

Cocktailkapris

Recept med Kapris }

Det finns 96 recept med Kapris }