Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 277

Kcal / portion: 73

GBR (GI) / port: 0
Recept: 879 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 23%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Zucciniblomma 12.0 styck 2%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 12.0 tsk 54%
Fyllning:
Mozzarella 1.0 styck 17%
Kapris 1.0 msk 0%
Frityrsmet som äts:
Se kockens kommentar Äts ej
Vetemjöl 0.6 dl 14%
Ägg 0.5 st stor 4%
Hårdost finriven 0.3 dl 6%
Vitlök 1.5 klyftor 1%
Mynta färskhackad 1.0 msk 0%
Vatten 0.9 dl Äts ej
Kockskolan:
Om frityrsmet > Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Så friterar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Rosella" under bilden ovan.- Skölj av blommorna i kallt vatten. Låt rinna av. Finriv ost, finhacka vitlök och mynta. Skär mozzarellan i småbitar.
- Fyllning: Vik försiktigt ut kronbladen på blomman. Stoppa in ett par kaprisar och lite mozzarella i var blomma. Vik över blombladen.
- Frityrsmet: Blanda till en tjock eller tunn frityrsmet efter behag (se kommentar och alternativ nedan). Låt gärna stå och mogna en stund.
- Hetta upp frityrolja till 170°C.
- Fritera: Rör om i smeten och doppa blommorna i smeten. Låt fritera någon minut eller två på var sida till fin gyllene färg. Ta ur och låt rinna av på hushållspapper.
- Servera snarast som ett delikat snacks.
Kockens kommentar
Angivna mängder i ingredienslistan avser den mängd frityrolja respektive frityrsmet som fastnar på blommorna och som äts. Detta för att få korrekt portionsvikt och näringsvärden som beräknas automatiskt. För att kunna doppa blommorna i smeten behövs en större mängd (dubbla mängden). Merparten av vattnet i smeten kokas bort (markerat med "äts ej").Frityrsmet i filmen: 1,2 dl mjöl, 1 stort ägg, 0,6 dl finriven ost, 3 finhackad vitlök, 2 msk finhackad mynta och 1,8 dl vatten.
Alternativ frityrsmet
Pâte ā frire, klassisk fransk frityrsmet
Fler recept inom Plockmat grönt och annat
Liknande recept som Friterad zucciniblomma, squashblomma
-
Filodegsinbakade sparrisstänger (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ädelfyllda champinjonhattar (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Äppel- och mozzarellasallad (tillbehör)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Dolmadákia - grekiska dolmar (plockmat)
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gurkostmousse (plockmat)
Tid: 1 tim 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Devil eggs (plockmat)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Småländsk krukost med O.P. Anderson, libbsticka och brynt enbärsbröd (plockmat)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Johannes Persson
-
Fetafyllda aprikoser (plockmat)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gul äppelchutney på cheddar (plockmat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Friterad zucciniblomma, squashblomma
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan