Pâte ā frire, klassisk fransk frityrsmet

Foto: Hôtellerie Restauration, Pâte ā frire

Pâte ā frire, klassisk fransk frityrsmet

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 90

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1803 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 7%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 44 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 5.0 dl 59%

Äggula 3.0 styck 8%

Salt 1.0 tsk 0%

Öl iskallt (folköl) 3.0 dl 7%

Matolja (rapsolja) 0.5 dl 22%

Äggvita 5.0 styck 4%

Frityrolja (rapsolja) Äts ej

Hushållspapper Äts ej

 

Kockskolan:

Så friterar man > Äts ej

Om frityrsmet > Äts ej

Så friteras fisk > Äts ej

Så friteras skaldjur > Äts ej

Så friteras grönsaker > Äts ej

Så friteras fågel > Äts ej

Så friteras frukt > Äts ej

Om kroketter > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

Tillagning (10 min + 2 tim )

Se film, klicka på "Hôtellerie" under bilden.

  1. Smet: Häll mjölet i en bunke. Tillsätt ägg och salt. Rör om lite grann.
  2. Tillsätt öl gradvis under omrörning med visp till en klimpfri ganska tjock smet.
  3. Skrapa ner smet från sidorna. Häll lite matolja på ytan och plasta in skålen. Ställ in den i kylskåpet i minst 2 timmar, gärna över natt.
  4. Förbered: Under tiden förbereds varorna som skall friteras. Torka av fukt. Olja hettas upp.
  5. Fritera: Strax före friteringen vispas äggvitorna till fast skum. Oljan på smeten blandas samman med smeten. Vänd försiktigt ner (blanda) äggvitan i smeten. Varan doppas i smet och friteras.

Kockens kommentar

Detta är en pösig smet som ger ett krispigt luftigt frityrtäcke. Ibland smaksätts smeten med vanilj eller annat om man till exempel skall fritera munkar. Det finns många varianter av frityrsmet, så även av denna franska smet. Läs mer > Om frityrsmet.

Näring: Den frityrsmet som behövs görs alltid i större mängd än vad som fastar på varan = det som äts. Likaså äts inte frityroljan, men en viss del sugs upp i paneringen. Vill man få ordning på portionsvikt och näringsvärden anges beräknad konsumtion­s­mängd och fettupptag i ingredienslistan enligt följande mall.

Mjöl

Ägg

Fett

 Normtal pâte ā frire

Yta cm˛

msk

styck

msk

 Åtgång för två sidor

100x2

0,75

0,05

0,25

 t.ex. strömming 

60x2

0,45

0.03

0,15

 t.ex. Schnitzel

120x2

0,90

0,06

0,30


Läs mer > Näringsberäkna panering.




Fler recept inom Frityrsmet

Liknande recept som Pâte ā frire, klassisk fransk frityrsmet