Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 223
 
    
                Kcal / portion: 270
 
    
                GBR (GI) / port: 9
Recept: 1623 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 2%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 4.0 dl 52%
Majsstärkelse Maizena 1.0 dl 11%
Ägg 1.0 st stor 4%
Sodavatten (iskallt) 2.5 dl 0%
Vodka 2.5 dl 31%
Salt 0%
Frityrolja (rapsolja) Äts ej
Hushållspapper Äts ej
Kockskolan:
Om frityrsmet > Äts ej
Om fritering > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Kock: Matmolekyler
Tillagning (5 min )
- Förbered råvarorna, skär i mindre bitar. Se till att varorna är torra så fastnar smeten bättre.
- Hetta upp frityrolja till cirka 170°C.
- Vispa samman ingredienserna straxt före användning. Det gör inget om smeten är lite klimpig.
- Doppa bitarna i frityrsmet.
- Lägg ner några bitar i frityroljan med en hålslev. Lägg inte i för många åt gången, vilket sänker temperaturen alltför mycket.
- Ta upp bitarna med hålslev när de fått fin färg efter ett par minuter.
- Lägg att rinna av på flera lager hushållspapper.
Kockens kommentar
Detta är en tunn, tempuraliknande smet som ger ett tunt krispigt skal. Vodka gör att mindre gluten bildas vilket gör degkappan extra krispig, sprit förångas snabbare än vatten. Det är viktigt att smeten inte vispas samman lång tid i förväg. Läs mer > Om frityrsmet.
Näring: Den frityrsmet som behövs görs alltid i större mängd än vad som fastar på varan = det som äts. Likaså äts inte frityroljan, men en viss del sugs upp i paneringen. Vill man få ordning på portionsvikt och näringsvärden anges beräknad konsumtionsmängd och fettupptag i ingredienslistan enligt följande mall. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Fler recept inom Frityrsmet
Liknande recept som Frityrsmet med vodka
- 
                
                    Frityrsmet grundreceptTid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pâte ā frire, klassisk fransk frityrsmetTid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Tempura frityrmet, klassisk japansk tunn smetTid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Tunn, enkel frityrsmet med idealmjölTid: 5 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Johan Swanljung 
- 
                
                    Frityrsmet med bakpulverTid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Kryddig frityrsmet med kikärtsmjölSvårighet: Lätt, Receptgivare: Matmolekyler 
- 
                
                    Frityrsmet med vodkaTid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matmolekyler 
- 
                
                    Frityrsmet till Fish (and Chips)Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                              