Frityrsmet med vodka

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Frityrsmet med vodka

Lägg till ingredienser

Färdig smet dl: 6

Vetemjöl

4.0 

dl

Majsstärkelse Maizena

1.0 

dl

Ägg

1.0 

st stor

Sodavatten (iskallt)

2.5 

dl

Vodka

2.5 

dl

Salt

 

 

Frityrolja (rapsolja)

 

 

Hushållspapper

 

 

 

Kockskolan:

 

Om frityrsmet >

 

 

Om fritering >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

Om fettupptag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 223

Kcal / portion: 270

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1623 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 2%

Kolhydrater: 30%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 121 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 4.0 dl 52%

Majsstärkelse Maizena 1.0 dl 11%

Ägg 1.0 st stor 4%

Sodavatten (iskallt) 2.5 dl 0%

Vodka 2.5 dl 31%

Salt 0%

Frityrolja (rapsolja) Äts ej

Hushållspapper Äts ej

 

Kockskolan:

Om frityrsmet > Äts ej

Om fritering > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

Tillagning (5 min )

  1. Förbered råvarorna, skär i mindre bitar. Se till att varorna är torra så fastnar smeten bättre.
  2. Hetta upp frityrolja till cirka 170°C.
  3. Vispa samman ingredienserna straxt före användning. Det gör inget om smeten är lite klimpig.
  4. Doppa bitarna i frityrsmet.
  5. Lägg ner några bitar i frityroljan med en hålslev. Lägg inte i för många åt gången, vilket sänker temperaturen alltför mycket.
  6. Ta upp bitarna med hålslev när de fått fin färg efter ett par minuter.
  7. Lägg att rinna av på flera lager hushållspapper.

Kockens kommentar

Detta är en tunn, tempuraliknande smet som ger ett tunt krispigt skal. Vodka gör att mindre gluten bildas vilket gör degkappan extra krispig, sprit förångas snabbare än vatten. Det är viktigt att smeten inte vispas samman lång tid i förväg. Läs mer > Om frityrsmet.

Näring: Den frityrsmet som behövs görs alltid i större mängd än vad som fastar på varan = det som äts. Likaså äts inte frityroljan, men en viss del sugs upp i paneringen. Vill man få ordning på portionsvikt och näringsvärden anges beräknad konsumtion­s­mängd och fettupptag i ingredienslistan enligt följande mall. Läs mer > Näringsberäkna panering.

Fler recept inom Frityrsmet

Liknande recept som Frityrsmet med vodka