Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 223

Kcal / portion: 270

GBR (GI) / port: 9
Recept: 1623 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 2%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vetemjöl 4.0 dl 52%
Majsstärkelse Maizena 1.0 dl 11%
Ägg 1.0 st stor 4%
Sodavatten (iskallt) 2.5 dl 0%
Vodka 2.5 dl 31%
Salt 0%
Frityrolja (rapsolja) Äts ej
Hushållspapper Äts ej
Kockskolan:
Om frityrsmet > Äts ej
Om fritering > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Om fettupptag > Äts ej
Kock: Matmolekyler
Tillagning (5 min )
- Förbered råvarorna, skär i mindre bitar. Se till att varorna är torra så fastnar smeten bättre.
- Hetta upp frityrolja till cirka 170°C.
- Vispa samman ingredienserna straxt före användning. Det gör inget om smeten är lite klimpig.
- Doppa bitarna i frityrsmet.
- Lägg ner några bitar i frityroljan med en hålslev. Lägg inte i för många åt gången, vilket sänker temperaturen alltför mycket.
- Ta upp bitarna med hålslev när de fått fin färg efter ett par minuter.
- Lägg att rinna av på flera lager hushållspapper.
Kockens kommentar
Detta är en tunn, tempuraliknande smet som ger ett tunt krispigt skal. Vodka gör att mindre gluten bildas vilket gör degkappan extra krispig, sprit förångas snabbare än vatten. Det är viktigt att smeten inte vispas samman lång tid i förväg. Läs mer > Om frityrsmet.
Näring: Den frityrsmet som behövs görs alltid i större mängd än vad som fastar på varan = det som äts. Likaså äts inte frityroljan, men en viss del sugs upp i paneringen. Vill man få ordning på portionsvikt och näringsvärden anges beräknad konsumtionsmängd och fettupptag i ingredienslistan enligt följande mall. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Fler recept inom Frityrsmet
Liknande recept som Frityrsmet med vodka
-
Frityrsmet grundrecept
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pâte ā frire, klassisk fransk frityrsmet
Tid: 10 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Tempura frityrmet, klassisk japansk tunn smet
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tunn, enkel frityrsmet med idealmjöl
Tid: 5 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Johan Swanljung
-
Frityrsmet med bakpulver
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kryddig frityrsmet med kikärtsmjöl
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matmolekyler
-
Frityrsmet med vodka
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Matmolekyler
-
Frityrsmet till Fish (and Chips)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan