Dolmadákia - grekiska dolmar (plockmat)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Dolmadákia - grekiska dolmar (plockmat)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lammfärs

300.0 

gram

Långkornigt ris

1.0 

dl

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Persilja finhackad

2.0 

msk

Mynta färskhackad

2.0 

tsk

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Pinjenötter

50.0 

gram

Vinblad rå

24.0 

styck

Salt

1.0 

tsk

Peppar

1.0 

krm

Smör till stekning

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Matlagningsyoghurt

4.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om dolmar >

 

 

Om ris >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 184

Kcal / portion: 528

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2110 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 13%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 286 gram)

Ingredienser

Visa:

Lammfärs 300.0 gram 35%

Långkornigt ris 1.0 dl 14%

Gul lök 1.0 styck 2%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Persilja finhackad 2.0 msk 0%

Mynta färskhackad 2.0 tsk 0%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%

Pinjenötter 50.0 gram 16%

Vinblad rå 24.0 styck 0%

Salt 1.0 tsk 0%

Peppar 1.0 krm 0%

Smör till stekning 2.0 msk 9%

 

Tillbehör:

Matlagningsyoghurt 4.0 dl 21%

 

Kockskolan:

Om dolmar > Äts ej

Om ris > Äts ej

Tillagning (50 min )

  1. Blötlägg riset i 5 timmar och torka sedan av det. Riset skall ej kokas.
  2. Sätt ugnen på 110°C.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka persilja, mynta och pinjenötter. Blanda ingredienserna med ris, lammfärs, juice från citron, salt och peppar.
  4. Rensa (färska eller inlagda) vinrankslöv och torka av dem så att de är torra. Lägg den glatta sidan nedåt och placera en matsked köttfärsblandning i varje löv och rulla ihop.
  5. Lägg dolmarna tätt i en ugnsfast form. Häll på vatten eller buljong så att det täcker. Lägg en tyngd på dolmarna så att de inte öppnar sig.
  6. Sätt in i ugnen i 1 timme. Ta ut och häll av spadet.
  7. Servera dolmarna varma eller kalla med matlagningsyoghurt.

Kockens kommentar

Vinranksblad kan köpas på burk i välsorterade mataffärer.

Fler recept inom Plockmat grönt och annat

Liknande recept som Dolmadákia - grekiska dolmar (plockmat)