Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 184

Kcal / portion: 528

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2110 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 13%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammfärs 300.0 gram 35%
Långkornigt ris 1.0 dl 14%
Gul lök 1.0 styck 2%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Persilja finhackad 2.0 msk 0%
Mynta färskhackad 2.0 tsk 0%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Pinjenötter 50.0 gram 16%
Vinblad rå 24.0 styck 0%
Salt 1.0 tsk 0%
Peppar 1.0 krm 0%
Smör till stekning 2.0 msk 9%
Tillbehör:
Matlagningsyoghurt 4.0 dl 21%
Kockskolan:
Om dolmar > Äts ej
Om ris > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Blötlägg riset i 5 timmar och torka sedan av det. Riset skall ej kokas.
- Sätt ugnen på 110°C.
- Skala och hacka lök och vitlök. Hacka persilja, mynta och pinjenötter. Blanda ingredienserna med ris, lammfärs, juice från citron, salt och peppar.
- Rensa (färska eller inlagda) vinrankslöv och torka av dem så att de är torra. Lägg den glatta sidan nedåt och placera en matsked köttfärsblandning i varje löv och rulla ihop.
- Lägg dolmarna tätt i en ugnsfast form. Häll på vatten eller buljong så att det täcker. Lägg en tyngd på dolmarna så att de inte öppnar sig.
- Sätt in i ugnen i 1 timme. Ta ut och häll av spadet.
- Servera dolmarna varma eller kalla med matlagningsyoghurt.
Kockens kommentar
Vinranksblad kan köpas på burk i välsorterade mataffärer.
Fler recept inom Plockmat grönt och annat
Liknande recept som Dolmadákia - grekiska dolmar (plockmat)
-
Filodegsinbakade sparrisstänger (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ädelfyllda champinjonhattar (plockmat)
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Äppel- och mozzarellasallad (tillbehör)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Dolmadákia - grekiska dolmar (plockmat)
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gurkostmousse (plockmat)
Tid: 1 tim 15 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Devil eggs (plockmat)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Småländsk krukost med O.P. Anderson, libbsticka och brynt enbärsbröd (plockmat)
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Johannes Persson
-
Fetafyllda aprikoser (plockmat)
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gul äppelchutney på cheddar (plockmat)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Friterad zucciniblomma, squashblomma
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan