Spiskummin

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Spiskummin

(1. spiskummin, romersk kummin, egyptisk kummin 2. svartkummin, svart spiskummin = frökryddor)

Latin: 1. Cuminum cyminum 2. Bunium persicum

Engelsk översättning 1. cumin 2. black cumin = seed spices

Fransk översättning 1. cumin = épice de graines

Italiensk översättning 1. cumino = spezia di semi

Tysk översättning 1. Kreuzkümmel = Samengewür

Spansk översättning 1. comino = especia de semillas

Spiskummin (Cuminum cyminum) är en vackert spröd ettårig växt som kan bli halvmetern hög, med trådsmala blad och små vita eller rosa blommor som utvecklas till små fröliknande frukter och som utgör själva kryddan. Den växer vilt från Mellanöstern till Indien och odlas även runt Medelhavet, i Mexiko och Chile. "Spis" har lite felaktigt annamats från engelskan "spice"= "krydda". Vanlig kummin heter på engelska caraway. Spiskummin ingår i samma familj som kummin, men smaken är annorlunda. Förr blandades spiskummin till en kärleksdryck eftersom den befrämjade troheten mellan två älskande och ett långt och lyckligt liv väntade om brudparat bar med sig spiskummun under bröllopsceremonin. Kärlekskranka och höns (!) kunde under medeltiden hindras från att rymma med hjälp av kryddan. Plinius (romersk författare på Kristi tid) rekommenderade rökning av spiskumminfrö då det ansågs ge "en anslående, världsfrånvänd blekhet".

  • Smak: Stark doft och mustig och bitter smak. Det är den krydda som vinner mest på att rostas. Rå är den alltför bitter. Om man som europé inte riktigt kan förlika sig med indisk, arabisk eller mexikansk mat brukar det bero på rikligt användande av mald spiskummin i anrättningarna.
  • Alternativ vara: Kummin, kardemumma.
  • Försäljning/säsong: Säljs rostad som mald krydda. Kan ibland förekomma som hela korn.
  • Förvaring: Spiskummin förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Mald spiskummin har kort hållbarhet och bör köpas i liten mängd.

Svartkummin eller svart spiskummin (Bunium persicum) växer vilt i Asien och Mellan Östern. Den används som krydda och pressas till olja främst i Indien, Pakistan, Bangladesh, Afganistan och Iran. Även roten används. Utanför dessa länder är kryddan tämligen okänd, dessutom sällsynt förekommande och brukar ersättas med nigellafrön. Svartkummin tillhör liksom kummin och spiskummin familj flockblommiga växter, men är hemmahörande i olika släkten. Fröna liknar kumminfrön. Mängden frön per buske är liten och kryddan är exklusiv och svår att få tag på. Fröna har torr, lite rökig arom och jordig smak liknande kastanj. Ingår ofta i kryddblandningen garam masala. Bladen används som krydda, på liknande sätt som persilja.

Nigellafrön (Nigella sativa) som växer i södra och syöstra Asien, säljs ofta som "svart spiskummin" (vilket är missvisande). Nigellafröna är små och droppformade, fröna från svart spiskummin är långsmala och svartvita. Läs mer > Nigellafrön.SÅ ANVÄNDS SPISKUMMIN

Spiskummin används hel eller mald. Den är dock svår att stöta/mala själv. Spiskummen lär vara den efter chilipeppar mest använda kryddan i världen, flitigt använd i de flesta länder utanför Europa och Nordarmerika där användandet är mer sparsam. Kryddans starka doft och mustiga, lätt bistra smak passar både lamm, kyckling, grytor, stuvningar, grönsaks­soppor och potatisrätter, eller som brödkrydda vilket är vanligt i Östeuropa, samt i ostar t.ex. i svensk kryddost/kumminost liksom i den franska kittosten Munster. Spiskummin ingår i många kryddblandningar som mexikansk chilipulver, garam masala, curry m.fl.

Läs mer

Kummin

Garam masala

Kardemumma

Curry

Recept med Spiskummin

Det finns 63 recept med Spiskummin