Sesamfrön

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sesamfrön

(sesamfrö, sesamört, sesamdryck, sesammjölk, Sesam öppna dig)

Latin: Sesamum indicum

Engelsk översättning sesame seed = seed spice

Fransk översättning graine de sésame, teel, till = épice de graines

Italiensk översättning seme di sesamo = spezia di semi

Tysk översättning Sesamsamen = Samengewürz

Spansk översättning semilla de sésamo = especia de semillas

Sesamört är ett ettårigt stäppgräs bestående av många vilda arter i Afrika och några i bl.a. Indien. De odlas i stor omfattning i tropiska områden världen över. Växten kan bli upp till metern hög. Bladen är kraftiga, långa och spetsiga. Blommorna är vita eller vitrosa, stora och klockformade. Fröna ligger samlade i fröskidor och är gräddvita, svarta eller rödaktiga.

Historia: Sesam är en gammal kulturväxt och enligt assyrisk legend drack gudarna sesamvin när de skapade världen. Inom hinduismen är fröna en symbol för odödlighet och används som offergåvor. Trollformeln "öppna dig sesam" i berättelsen Tusen och en natt, syftar på att när fröskidan öppnar sig sprätter fröna ut.

  • Vikt: 1 dl = 60 gram, 100 gram = 1,7 dl.
  • Smak: De vita har mild nötaktig smak, de svarta är betydligt beskare. Tips: Rosta de vita i het panna tills gyllenbruna. Rör om så att de inte bränns vid. Det är en klar smakförbättrare som också tar bort den lätt unkna smak som fröna ofta har.
  • Alternativ vara: Svårersättliga. Eventuellt kan pinjenötter vara ett alternativ.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om, både oskalade och skalade. Vita är vanligast i Sverige. Svarta kan vara svårare att få tag på, fråga i asiatiska butiker. Rödaktiga sällsynt förekommande.
  • Förvaring: Torrt och mörkt.

Sesamolja: Ur fröna pressas olja (läs mer > Sesamolja).

Sesamdryck ("sesammjölk") är mixade eller finmalda nötter utspätt med vatten. Smaksätts på olika sätt, till exempel med socker, vanilj eller kakao. Läs mer > Vegetabilisk dryck.

Hälsa/näring: Fröerna är liksom andra fröer rika på näring, vitaminer och mineraler. Oskalade är rikare på fibrer, vitaminer och mineraler. Oskalade måste krossas för att frigöra dessa ämnen. Det finns personer som reagerar allergiskt på sesamfrön. Varor som innehåller sesam måste ange detta på förpackningen.

Produktion: Världens produktion av sesamfrön var år 2016 cirka 400 tusen ton, varav Italien svarade för 66% och Grekland för 25% av världsproduktionen. av världensproduktionen. Övriga världen 9%. Källa: FAOSTAT. 


SÅ ANVÄNDS SESAMFRÖN

Sesamörtens frön används som krydda i matlagningen. Vita och andra ljusa sorter används flitigt i Mellanöstern. Fröna mals fröna ihop med nötter och socker och pressas ihop till en kaka benämnd halvah. De ingår också malda i en oljig pasta kallad tahini, vilket är en viktig ingrediens i hummus. Förekommer flitigt i olika kryddblandningar t.ex. den egyptiska dukkah. I Asien används både vita och svarta, de svarta speciellt i Japan. I Japan är gomashio populärt som kryddblandning bestående av lätt rostade frön och havsalt. I Chile ingår fröna i chokladpastan mole.

I Europa används främst de vita fröna till garnering av bröd och kakor, t.ex. hamburgerbröd. Fröna är annars lätt rostade utsökta till sallad, kokta grönsaker, i kryddbladningar, eller som ingrediens vid panering av fisk och kött.

Läs mer

Färdig hummus

Sesamolja

Färdig tahinipasta

Vegetabilisk dryck

Recept med Sesamfrön

Det finns 87 recept med Sesamfrön