 
  
              
  
    
              Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Sesamfrön
(sesamfrö, sesamört, sesamdryck, sesammjölk, Sesam öppna dig)
Latin: Sesamum indicum
                 sesame seed = seed spice
                sesame seed = seed spice 
              
                 graine de sésame, teel, till = épice de graines
                graine de sésame, teel, till = épice de graines
              
                 seme di sesamo = spezia di semi
                seme di sesamo = spezia di semi
              
                 Sesamsamen = Samengewürz
                Sesamsamen = Samengewürz
              
                 semilla de sésamo = especia de semillas
                semilla de sésamo = especia de semillas
              
                Grupper inom
                Sesamfrön:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Sesamört är ett ettårigt stäppgräs bestående av många vilda arter i Afrika och några i bl.a. Indien. De odlas i stor omfattning i tropiska områden världen över. Växten kan bli upp till metern hög. Bladen är kraftiga, långa och spetsiga. Blommorna är vita eller vitrosa, stora och klockformade. Fröna ligger samlade i fröskidor och är gräddvita, svarta eller rödaktiga.
Historia: Sesam är en gammal kulturväxt och enligt assyrisk legend drack gudarna sesamvin när de skapade världen. Inom hinduismen är fröna en symbol för odödlighet och används som offergåvor. Trollformeln "öppna dig sesam" i berättelsen Tusen och en natt, syftar på att när fröskidan öppnar sig sprätter fröna ut.
- Vikt: 1 dl = 60 gram, 100 gram = 1,7 dl.
- Smak: De vita har mild nötaktig smak, de svarta är betydligt beskare. Tips: Rosta de vita i het panna tills gyllenbruna. Rör om så att de inte bränns vid. Det är en klar smakförbättrare som också tar bort den lätt unkna smak som fröna ofta har.
- Alternativ vara: Svårersättliga. Eventuellt kan pinjenötter vara ett alternativ.
- Försäljning/säsong: Säljs året om, både oskalade och skalade. Vita är vanligast i Sverige. Svarta kan vara svårare att få tag på, fråga i asiatiska butiker. Rödaktiga sällsynt förekommande.
- Förvaring: Torrt och mörkt.
Sesamolja: Ur fröna pressas olja (läs mer > Sesamolja).
Sesamdryck ("sesammjölk") är mixade eller finmalda nötter utspätt med vatten. Smaksätts på olika sätt, till exempel med socker, vanilj eller kakao. Läs mer > Vegetabilisk dryck.
Hälsa/näring: Fröerna är liksom andra fröer rika på näring, vitaminer och mineraler. Oskalade är rikare på fibrer, vitaminer och mineraler. Oskalade måste krossas för att frigöra dessa ämnen. Det finns personer som reagerar allergiskt på sesamfrön. Varor som innehåller sesam måste ange detta på förpackningen.
Produktion: Världens produktion av sesamfrön var år 2016 cirka 400 tusen ton, varav Italien svarade för 66% och Grekland för 25% av världsproduktionen. av världensproduktionen. Övriga världen 9%. Källa: FAOSTAT. 
SÅ ANVÄNDS SESAMFRÖN
Sesamörtens frön används som krydda i matlagningen. Vita och andra ljusa sorter används flitigt i Mellanöstern. Fröna mals fröna ihop med nötter och socker och pressas ihop till en kaka benämnd halvah. De ingår också malda i en oljig pasta kallad tahini, vilket är en viktig ingrediens i hummus. Förekommer flitigt i olika kryddblandningar t.ex. den egyptiska dukkah. I Asien används både vita och svarta, de svarta speciellt i Japan. I Japan är gomashio populärt som kryddblandning bestående av lätt rostade frön och havsalt. I Chile ingår fröna i chokladpastan mole.
I Europa används främst de vita fröna till garnering av bröd och kakor, t.ex. hamburgerbröd. Fröna är annars lätt rostade utsökta till sallad, kokta grönsaker, i kryddbladningar, eller som ingrediens vid panering av fisk och kött.
Läs mer
Recept med Sesamfrön
Det finns 87 recept med Sesamfrön
- 
                
                    Kapris- och tomatmarinerad mozzarellini (plockmat)Tid: 15 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Rotfruktsgryta med gambas (lätt måltid)Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Thai räktoastTid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Fänkålssoppa med sesamquinoaTid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    MorgonsmoothieSvarighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Havreknäcke, glutenfrittTid: 30 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pernillas fröknäckeSvarighet: Lätt, Receptgivare: 
- 
                
                    Rågknäcke av råg, vete och dinkel, sesamkryddadTid: 45 min (+ 6 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Ugnsstekt apelsinglaserad bogstek med stjärnanisTid: 1 tim 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Bibim guksu - koreansk nudelsallad med broccoli och äggTid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara