Latin: Trachyspermum ammi
ajwain, ajowan, carom, bishop´s weed = Indian seed spice
ajowan, ajwaine = épice de graines indiennes
ajwain = spezie di semi indiani
Ajowan, Königskümmel = indisches Samengewürz
ajwain, ajowan, carom especia de semilla india
- Smak: Råa frönas har bitter och eldig smak, kokt och rostad mildras smaken. Påminner lite om timjan eftersom den innehåller höga halter av tymol (eterisk olja).
- Alternativ: Timjan, spiskummin.
- Försäljning: Förekommer i hälsokostbutiker. Säljs ibland felaktigt som libbsticka.
- Förvaring: Torrt och mörkt i burk med lock.
Hälsa: Kryddan är rik på tymol (thymolum) som är en lättflyktig aromatisk olja. Används bland annat som antiseptikum i munvatten och inom medicinen. I Indien använd som magmedicin med mera inom ayurvedisk medicin, Ayurveda (आयुर्वेद sanskrit: ayus = liv, veda = kunskap).
SÅ ANVÄNDS AJOVAN
Ajovan använda ofta i det indiska köket, särskilt det nordindiska. Frön används i allt från bröd till grytor. Vanlig ingrediens i chutney.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10
Recept med Ajovan
Det finns 1 recept med Ajovan
-
Mirchi bahji, indiskt friterat grönt i kikärtsdeg
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan