Paprikapulver

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Paprikapulver

(paprikapulver = torkad mald paprika)

Engelsk översättning bell pepper powder, sweet pepper powder = dried ground bell pepper, sweet pepper

Fransk översättning poudre de poivron = poivron moulu séché

Italiensk översättning peperone polvere, paprica = peperone essiccata macinata

Tysk översättning Paprikapulver = getrockneter gemahlener Paprika

Spansk översättning pimiento morrón polvo = pimiento molida seca

Paprikapulver är torkad och mald paprika utan stjälk, frön och inre hinnor. Ungern och Spanien är storproducenter av paprika och pulver. Pulveret tillverkades ursprungligen i Ungern som är storproducent av paprika. Bröderna Palffy i staden Szegd som är centralort i paprikaområdet, kom år 1959 på en metod att mildra hettan i paprika vilket gav ett milt men ändå smakrikt pulver. Den kommersiella beteckningen "noble sweet" på paprika anger att paprikan sannolikt kommer från Ungern. Spansk paprikapulver är vanligtvis lätt rökt.

  • Alternativ: Färsk paprika.
  • Förvaras i tätt slutande förpackning, torrt och mörkt. Ganska kort smakhållbarhet, någon månad.

SÅ ANVÄNDS PAPRIKAPULVER

Kryddan bör vara nymald då den ganska snabbt förlorar färg och smak vid lagring. Paprikapulver har stort användsområde inom matlagning och då i synnehet i spansk och ungersk kokkonst. En ungersk gulasch är otänkbar utan rikligt med paprikapulver. Passar för övrigt i många soppor och grytor, tomat- och osträtter. Paprikapulver används ibland för färgsättning av mat, till exempel av anka, gås, kyckling vilket ger köttet gultonad färg. Om hönsfoder innehåller lite paprikapulver blir äggulorna gulare. 

Läs mer

Paprika

Recept med Paprikapulver

Det finns 63 recept med Paprikapulver