Lovisas, Elionora och Inez köttbullar

Foto: Ulf Huett

Lovisas, Elionora och Inez köttbullar

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Nötfärs

500.0 

gram

Vispgrädde

0.5 

dl

Ströbröd

4.0 

msk

Ägg

1.0 

styck

Salt

1.0 

tsk

Svartpeppar

2.0 

krm

Paprikapulver

1.0 

krm

Timjan färskhackad

2.0 

msk

Morot

2.0 

styck

Fetaost

50.0 

gram

Smör till stekning

2.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

Mjölk

1.0 

dl

Smör normalsaltat

1.0 

msk

Sallad till maten?

 

 

 

Kockskolan:

 

Om köttbullar, färsbiffar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 162

Kcal / portion: 615

GBR (GI) / port: 8

Recept: 2459 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 9%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 381 gram)

Ingredienser

Visa:

Nötfärs 500.0 gram 37%

Vispgrädde 0.5 dl 7%

Ströbröd 4.0 msk 5%

Ägg 1.0 styck 3%

Salt 1.0 tsk 0%

Svartpeppar 2.0 krm 0%

Paprikapulver 1.0 krm 0%

Timjan färskhackad 2.0 msk 0%

Morot 2.0 styck 3%

Fetaost 50.0 gram 6%

Smör till stekning 2.5 msk 10%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 22%

Mjölk 1.0 dl 2%

Smör normalsaltat 1.0 msk 4%

Sallad till maten? 0%

 

Kockskolan:

Om köttbullar, färsbiffar > Äts ej

Tillagning (30 min )

  1. Skala och koka potatisen mjuk. Tillred en sallad t.ex. grönsallad med fetaost och rivna morötter.
  2. Blanda grädde och ströbröd i en stor bunke och låt det "gegga" ihop i några minuter.
  3. Tillsätt köttfärs och knäck i ägg. Tillsätt kryddorna och blanda ihop.
  4. Skala och riv morötter och tillsätt detta i bunken. Smula ner fetaost. Blanda. Det är lättast att blanda med händerna. Rulla köttbullar och lägg dem på en tallrik.
  5. Sätt plattan på medelhög värme, lite varmare i början. Lägg i smör. När smöret fräser, stek köttbullarna tills de fått fin färg.
  6. Sänk värmen efter ett tag. Det är bra att steka några köttbullar åt gången. Då är det lättare att rulla runt dem i pannan.
  7. Häll bort potatisvattnet och mosa potatisen med en potatisstöt. Tillsätt lite salt, smör och mjölk. Smaka av.
  8. Servera köttbullarna med hemlagad potatismos, lingon och sallad.

Kockens kommentar

Detta är det vinnande förslaget i Köttbullsracet, en tävling bland skolelever som drivs av Barnens Egen Matskola. Receptet är tillagat av Lovisa, Eleonora och Inez från Sjöbergska Skolan i Järfälla. Fler Köttbullsrecept hittar du i boken Barnens bästa köttbullar, Tiden förlag.
Fotograf: Ulf Huett

Fler recept inom Köttbullar

Liknande recept som Lovisas, Elionora och Inez köttbullar