Tärnad fetaost på burk

Fotograf/bild: Jon Sullivan

Feta }

(fetaost, Grekisk get- och fårost, Grekisk )

Feta är en av de äldsta ostarna i världen. 2006 fick Grekland ensamrätt på namnet Feta. En Fetaost får sedan dess bara innehålla fårmjölk, eller en blandning av får- och getmjölk (minst 70% fårmjölk), salt och löpe. Feta lagras minst två månader för att uppnå den önskade smaken och konsistensen.

  • Osttyp: Mjuk get- och fårost.
  • Ursprung:
  • Tillverkning: En Fetaost får sedan dess bara innehålla fårmjölk, eller en blandning av får- och getmjölk (minst 70% fårmjölk), salt och löpe.
  • Form:
  • Användning:
  • Passande dryck:
  • Ytskikt:
  • Ytmogning:
  • Snittyta:
  • Konsistens:  
  • Smak
  • Lagring:
  • Fetthalt
  • Förvaring:
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Ursprung: Grekland. Enligt beslut 2005 i EU får endast dylik ost från Grekland benämnas feta. Därför har ARLA mejerier, som är världens största producent av "feta", döpt om sin variant till Apetina.

Osttyp: Vit får- eller getost. Säljs i bit, skivor el. tärnad och ofta förvarad i saltlake eller olja för att förhindra uttorkning och som smaksättare.

Ytskikt/snittyta: Vit, fast.

Konsistens: Halvmjuk.

Smak: Salt, syrlig. Förekommer ofta smaksatt t.ex. med vitlök, persilja, oliv och andra kryddor.

Fetthalt: 15-60%.

Förvaring: I kylskåp upp till 6 månader.

Kommentar: Passar i sallader gärna med tomat och oliver, i pizzor, pajer, lammfärs­biffar, till bröd etc.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Feta }

Det finns 85 recept med Feta }