Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 885

GBR (GI) / port: 8
Recept: 7081 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 9%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Blandfärs 50/50% nöt/gris 1000.0 gram 27%
Ströbröd 0.8 dl 2%
Mjölk 1.5 dl 1%
Vispgrädde 1.5 dl 8%
Gul lök 1.0 st stor 1%
Salt 1.0 msk 0%
Svartpeppar 0%
Sås:
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Morot 1.0 styck 1%
Vitlök 2.0 klyftor Äts ej
Grädde 3.0 dl 15%
Rödvin 2.0 dl Äts ej
Kalvfond avfettad 6.0 dl 1%
Svart vinbärssaft konc. 1.5 msk 1%
Lagerblad 2.0 blad Äts ej
Tillbehör:
Potatis 1.2 kilo 11%
Smör 100.0 gram 10%
Gurka 1.0 styck 1%
Lingonsylt rårörda konserv 8.0 dl 19%
Kockskolan:
Om Gyldene Freden > Äts ej
Kock: Den Gyldene Freden
Tillagning
- Dag 1: Tillaga pressgurka i 123-lag och rårör lingon (se recept länk nedan). Ställ kallt.
- Dag 2: Börja med såsen som inte innehåller stekspad från köttbullarna. Kökschefen Christer Sjödin säger apropå såsen att man får anpassa mängden grönsaker efter fonden. Ingrediensmängderna är inte kända, så i receptet har de skattats. Eller laga enligt egen smak.
- Sås: Hacka lök och morot och fräs dem i smör några minuter tills de fått färg. Slå på vin och koka ner tills det nästan inte finns något kvar. Tillsätt grädde, kalvfond och lagerblad. Låt koka ihop till simmig konsistens. Tillsätt lite redningsmjöl om tjockare konsistens önskas. Smaka av med salt, peppar och vinbärssaft. Sila såsen.
- Bullar: Skala och finhacka lök. Stek den gyllenbrun. Kyl ner den.
- Mixa grädde, mjölk, salt, svartpeppar och den brynta löken i en mixer till smeten är helt slät. Blanda färsen med smeten noggrant i cirka 3 minuter. Ta gärna hjälp av en blandmaskin. Se till att färsen aldrig blir varmare än 8°C. Börjar färsen bli för varm så lägg i en isbit. Ställ in i kylen inför tillagningen.
- Skala och koka potatis. Mixa till fint mos med smör och lite mjölk till mjuk konsistens.
- Rulla små köttbullar med blöta händer.
- Stek: Hetta upp rikligt med smör på medelhög värme och stek köttbullaran runt om. Efterstek på svag värme tills genomstekta. Rör om då och då.
- Servera genast med potatismos, pressgurka och rårörda lingon.
Kockens kommentar
Köksmästare Christian Sjödin: Köttbullarna är extra goda till potatispuré, gräddsås och lingon. På restaurangen så serverar vi även med egeninlagd pressgurka. Det är himmelskt gott!
Den Gyldene Freden ("Freden") i Gamla Stan Stockholm, är en anrik restaurang från början av 1700-talet. Namnet från freden i Nystad 1721. Miljön är i stort sett densamma nu som då. Det har varit tillhåll för tidens kulturelit som Carl Michael Bellman, Evert Taube, Anders Zorn, Cornelis Vreeswijk och Svenska Akademiens ledamöter. I slutet av 1910-talet var verksamheten hotad, men räddades av Zorn som köpte och renoverade fastigheten. Fredens köttbullar är klassisk. Köttbullarna står inskrivet i kontraktet när Zorn skänkte fastigheten till Svenska Akademien. Köttbullarna skall alltid serveras här. Läs mer > Om Gyldene Freden.
Passar till
Fler recept inom Köttbullar
Liknande recept som Gyldene Fredens klassiska köttbullar
-
Köttfärs - grundrecept
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gyldene Fredens klassiska köttbullar
Svårighet: Medel, Receptgivare: Den Gyldene Freden
-
Annes små köttbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Tinas julköttbullar
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Köttbullar med potatismos och gräddsås
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Boulettes de viande, franska köttbullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Barnens Bästa
-
Kryddiga köttbullar med tomat och spaghetti
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Basilikaköttbullar med svamprisoni
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Persiljestuvade makaroner med vitlöksköttbullar
Tid: 35 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lovisas, Elionora och Inez köttbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Barnens Bästa