För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Den Gyldene Freden ¤

Gyldene Fredens klassiska köttbullar

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Blandfärs 50/50% nöt/gris

1000.0 

gram

Ströbröd

0.8 

dl

Mjölk

1.5 

dl

Vispgrädde

1.5 

dl

Gul lök

1.0 

st stor

Salt

1.0 

msk

Svartpeppar

 

 

Matfett till stekning

 

 

 

Sås:

 

Gul lök

1.0 

styck

Morot

1.0 

styck

Vitlök

2.0 

klyftor

Grädde

3.0 

dl

Rödvin

2.0 

dl

Kalvfond avfettad

6.0 

dl

el. konc. fond + vatten }

 

 

Svart vinbärssaft konc. ¤

1.5 

msk

Lagerblad

2.0 

blad

Salt och peppar

 

 

Matfett till stekning

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.2 

kilo

Smör

100.0 

gram

Gurka

1.0 

styck

Lingonsylt rårörda konserv

8.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om Gyldene Freden >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 885

GBR (GI) / port: 8

Recept: 7081 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 9%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 566 gram)

Ingredienser

Visa:

Blandfärs 50/50% nöt/gris 1000.0 gram 27%

Ströbröd 0.8 dl 2%

Mjölk 1.5 dl 1%

Vispgrädde 1.5 dl 8%

Gul lök 1.0 st stor 1%

Salt 1.0 msk 0%

Svartpeppar 0%

Matfett till stekning 0%

 

Sås:

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Morot 1.0 styck 1%

Vitlök 2.0 klyftor Äts ej

Grädde 3.0 dl 15%

Rödvin 2.0 dl Äts ej

Kalvfond avfettad 6.0 dl 1%

el. konc. fond + vatten } 0%

Svart vinbärssaft konc. ¤ 1.5 msk 1%

Lagerblad 2.0 blad Äts ej

Salt och peppar 0%

Matfett till stekning 0%

 

Tillbehör:

Potatis 1.2 kilo 11%

Smör 100.0 gram 10%

Gurka 1.0 styck 1%

Lingonsylt rårörda konserv 8.0 dl 19%

 

Kockskolan:

Om Gyldene Freden > Äts ej

Tillagning

  1. Dag 1: Tillaga pressgurka i 123-lag och rårör lingon (se recept länk nedan). Ställ kallt.
  2. Dag 2: Börja med såsen som inte innehåller stekspad från köttbullarna. Kökschefen Christer Sjödin säger apropå såsen att man får anpassa mängden grönsaker efter fonden. Ingrediens­mängderna är inte kända, så i receptet har de skattats. Eller laga enligt egen smak.
  3. Sås: Hacka lök och morot och fräs dem i smör några minuter tills de fått färg. Slå på vin och koka ner tills det nästan inte finns något kvar. Tillsätt grädde, kalvfond och lagerblad. Låt koka ihop till simmig konsistens. Tillsätt lite redning­s­mjöl om tjockare konsistens önskas. Smaka av med salt, peppar och vinbärssaft. Sila såsen.
  4. Bullar: Skala och finhacka lök. Stek den gyllenbrun. Kyl ner den.
  5. Mixa grädde, mjölk, salt, svartpeppar och den brynta löken i en mixer till smeten är helt slät. Blanda färsen med smeten noggrant i cirka 3 minuter. Ta gärna hjälp av en blandmaskin. Se till att färsen aldrig blir varmare än 8°C. Börjar färsen bli för varm så lägg i en isbit. Ställ in i kylen inför tillagningen.
  6. Skala och koka potatis. Mixa till fint mos med smör och lite mjölk till mjuk konsistens.
  7. Rulla små köttbullar med blöta händer.
  8. Stek: Hetta upp rikligt med smör på medelhög värme och stek köttbullaran runt om. Efterstek på svag värme tills genomstekta. Rör om då och då. 
  9. Servera genast med potatismos, pressgurka och rårörda lingon.

Kockens kommentar

Köksmästare Christian Sjödin: Köttbullarna är extra goda till potatispuré, gräddsås och lingon. På restaurangen så serverar vi även med egeninlagd pressgurka. Det är himmelskt gott!

Den Gyldene Freden ("Freden") i Gamla Stan Stockholm, är en anrik restaurang från början av 1700-talet. Namnet från freden i Nystad 1721. Miljön är i stort sett densamma nu som då. Det har varit tillhåll för tidens kulturelit som Carl Michael Bellman, Evert Taube, Anders Zorn, Cornelis Vreeswijk och Svenska Akademiens ledamöter. I slutet av 1910-talet var verksamheten hotad, men räddades av Zorn som köpte och renoverade fastigheten. Fredens köttbullar är klassisk. Köttbullarna står inskrivet i kontraktet när Zorn skänkte fastigheten till Svenska Akademien. Köttbullarna skall alltid serveras här. Läs mer > Om Gyldene Freden.

Passar till

Pressgurka

Rårörda lingon

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Köttbullar

Liknande recept som Gyldene Fredens klassiska köttbullar