Kapris, kaprisfrukt

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kapris, kaprisfrukt

(1. kapris = blomknoppar, 2. cocktailkapris, salladskapris, jättekapris, bärkapris = kaprisfrukt)

Latin: Capparis spinosa

Engelsk översättning 1. capers = flower buds 2. caper berries = fruit

Fransk översättning 1. câpres = boutons floraux 2. câprons, baies de câpres = fruit

Italiensk översättning 1. capperi = boccioli di fiori 2. cucunci, bacche di cappero = frutto

Tysk översättning 1. Kapern = Blütenknospen 2. Kapernbeeren = Frucht

Spansk översättning 1. alcaparras = botones florales 2. alcaparras bayas = fruta

Kapris är en flerårig krypande buske med ursprung från Asien som förekommer i tempererade länder. Växer vilt bland annat i Medelhavsländerna på stenig mark. Den odlas främst i Spanien, Marocko och Turkiet.

  1. Kaprisblomman används som krydda och är den som brukar avses när man anger "kapris" i recept. Blomknopparna plockas och läggs en månad i saltlake och förvaras sedan i ättiks- eller saltlag. 
  2. Kapriskfrukt är den utvecklade frukten från blomman. De plockas omogna och läggs vanligen in i olja och förekommer i olika storlekar från under 7 till över 16 mm stora (8 klasser). Ju mindre desto starkare smak. Benämns i butik cocktailkapris, salladskapris, jättekapris eller bärkapris. Bra kapris skall vara fast, sluten och ha en olivgrön färg.
  • Smak: Kapris har karaktäristisk smak som kommer från metyllisotiocyanat vilket bara framträder om knopparna lagts in i vinäger. Kaprisfrukten har en mildare smak.
  • Alternativ vara: Svårersättlig smak.
  • Försäljning: Allmänt förekommande. Kapris säljs vanligtvis inlagd i ättikslag, ibland i saltlag. Kaprisfrukt vanligen inlagd i olja. Även som lösvikt i delikatessdisken.
  • Förvaring: Oöppnad konserv mycket lång hållbarhet. Öppnad och återförsluten förpackning i kylskåp, lång hållbarhet.

Historia: Kaprisfrukten har lång historia som föda och i antikens Grekland som medicin mot gaser i magen. Även knoppar och blad har används i folkmedicinen mot allsköns åkommor som huvudvärk, tandvärk, reumatism, hemorrojder, njur- och leveråkommor samt mot ormbett. Om man får tro de medeltida örtkännarna, är kapris bäst att inta före måltiderna. Den stimulerar nämligen aptiten. Romarna använde frukten som krydda i fisksåser.


SÅ ANVÄNDS KAPRIS

Kaprisfrukt används främst i sallader och gryträtter.

Kapris (inlagda blomknoppar) passar som pikant smaksättare i såväl fisk- och kötträtter, som i sallader och såser. Särskilt bra till fettrik mat och såser som majonnäs, tartarsås och remoulade. Välkänd som ingrediens i Biff à la Lindström och Råbiff och ingår som tillbehör i stekt kalvlever på engelskt vis. Till Solöga, klassisk svensk sillrätt, ingår kapris. En "svensk" Wienerschnitzel brukar garneras med kapris, men ingår inte i det österrikiska originalet. Kapris ingår med självklarhet i klassisk fin potatissallad. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Recept med Kapris, kaprisfrukt

Det finns 99 recept med Kapris, kaprisfrukt