För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Seljanka, rysk laxsoppa

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Fiskbuljong }

1.5 

liter

el. vatten + konc. fond }

 

 

Purjolök

1.0 

st liten

Gul lök

0.5 

styck

Vitpeppar hel

5.0 

korn

Kryddpeppar hel

5.0 

korn

Lagerblad

1.0 

blad

Morot

1.0 

styck

Rotselleri

50.0 

gram

Matolja (rapsolja)

1.0 

tsk

Tomatpuré konserv

1.5 

msk

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Laxfilé

250.0 

gram

Vitt vin

1.0 

dl

Oliver gröna kärnfria

10.0 

styck

Kapris

2.0 

msk

Persilja grovhackad

0.5 

dl

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om soppor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 42

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 0

Recept: 803 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 2%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 478 gram)

Ingredienser

Visa:

Fiskbuljong } 1.5 liter 7%

el. vatten + konc. fond } 0%

Purjolök 1.0 st liten 5%

Gul lök 0.5 styck 3%

Vitpeppar hel 5.0 korn 0%

Kryddpeppar hel 5.0 korn 0%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Morot 1.0 styck 5%

Rotselleri 50.0 gram 2%

Matolja (rapsolja) 1.0 tsk 5%

Tomatpuré konserv 1.5 msk 1%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%

Laxfilé 250.0 gram 56%

Vitt vin 1.0 dl 9%

Oliver gröna kärnfria 10.0 styck 5%

Kapris 2.0 msk 1%

Persilja grovhackad 0.5 dl 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Om soppor > Äts ej

Tillagning (40 min )

  1. Skär av det gröna på purjolök. Skala lök. Koka upp fiskbuljong. Lägg i lök, det gröna på purjolöken, peppar, kryddpeppar och lagerblad. Låt sjuda cirka 15 minuter.
  2. Skala och strimla rotselleri. Skiva det vita från purjon tunt. Skiva oliver. Skär lax i kuber 2x2 cm. Riv vitlök.
  3. Fräs grönsakerna i olja i en stor kastrull. Tillsätt tomatpuré och vitlök. Sila ner buljongen. Häll i vitt vin. Koka upp och låt sjuda cirka 5 minuter.
  4. Tillsätt laxbitarna tillsammans med oliver och kapris. Sjud långsamt 3–4 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.
  5. Servera med lite smetana och ett gott bröd.

Kockens kommentar

Magnus: Jag har varit och jobbat i Ryssland flera gånger och det som slår en är vilka goda soppor och grytor man äter där. Här är en klassisk laxsoppa. Läs mer > Om soppor.

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Fisksoppa, fiskgryta

Liknande recept som Seljanka, rysk laxsoppa