Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 42

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 0
Recept: 803 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 2%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fiskbuljong 1.5 liter 7%
Purjolök 1.0 st liten 5%
Gul lök 0.5 styck 3%
Vitpeppar hel 5.0 korn 0%
Kryddpeppar hel 5.0 korn 0%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Morot 1.0 styck 5%
Rotselleri 50.0 gram 2%
Matolja (rapsolja) 1.0 tsk 5%
Tomatpuré konserv 1.5 msk 1%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 1%
Laxfilé 250.0 gram 56%
Vitt vin 1.0 dl 9%
Oliver gröna kärnfria 10.0 styck 5%
Kapris 2.0 msk 1%
Persilja grovhackad 0.5 dl 0%
Kockskolan:
Om soppor > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min )
- Skär av det gröna på purjolök. Skala lök. Koka upp fiskbuljong. Lägg i lök, det gröna på purjolöken, peppar, kryddpeppar och lagerblad. Låt sjuda cirka 15 minuter.
- Skala och strimla rotselleri. Skiva det vita från purjon tunt. Skiva oliver. Skär lax i kuber 2x2 cm. Riv vitlök.
- Fräs grönsakerna i olja i en stor kastrull. Tillsätt tomatpuré och vitlök. Sila ner buljongen. Häll i vitt vin. Koka upp och låt sjuda cirka 5 minuter.
- Tillsätt laxbitarna tillsammans med oliver och kapris. Sjud långsamt 3–4 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja.
- Servera med lite smetana och ett gott bröd.
Kockens kommentar
Magnus: Jag har varit och jobbat i Ryssland flera gånger och det som slår en är vilka goda soppor och grytor man äter där. Här är en klassisk laxsoppa. Läs mer > Om soppor.
Fler recept inom Fisksoppa, fiskgryta
Liknande recept som Seljanka, rysk laxsoppa
-
Fisksoppa med räkor och saffran
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Bouillabaisse - sydfransk fisksoppa
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Cotriade Bretonne, fisksoppa från Bretagne
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hot pot med hälleflundra
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Gräddig kålsoppa med dill och kallrökt lax
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Seljanka, rysk laxsoppa
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Thaisoppa med råa grönsaker och lax
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fisksoppa minestrone
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Sofias gräddiga laxsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Gröncurry och kokosmjölksoppa med sesammarinerad torsk och räkor
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: