Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Fisksoppa med räkor och saffran
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 42
Kcal / portion: 284
GBR (GI) / port: 0
Recept: 1136 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 1%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Vitfisk filé 500.0 gram 34%
Räkor med skal 300.0 gram 14%
Bifftomater 2.0 styck 6%
Purjolök 1.0 styck 6%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 2%
Saffran 1.0 förp. 0%
Fänkålsfrön hela 1.0 tsk 0%
Vetemjöl 2.0 msk 6%
Vatten till soppa 1.5 liter 0%
Fiskfond koncentrerad 3.0 msk 10%
Grädde (matlagningsgrädde) 1.5 dl 21%
Lime el. citron 1.0 styck 1%
Kryddgrönt 0%
Vitt matbröd 0%
Kockskolan:
Terrinskål > Äts ej
Soppslev > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Skär långa sneda skivor av purjolöken. Skålla tomater, dra av skinnet och finhacka. Skär fisken i mindre bitar och skala räkorna. Skär vitlöken i skivor.
- Fräs purjolök och vitlök i en stor kastrull på medelhög värme i ett par minuter. Stöt med slev så att purjolöken delar sig.
- Strö i saffran, fänkålsfrö och vetemjöl. Tillsätt vatten och fond. Koka upp och låt småkoka i 5 minuter på medelvärme.
- Sänk till låg värme. Tillsätt grädde, tomater och fisk. Låt småkoka i 2-4 minuter beroende på fiskens tjocklek.
- Ta av kastrullen och tillsätt räkorna. Smaka av med lime el. citron och kryddor. Garnera med kryddgrönt t.ex. körvel. Servera gärna vitt bröd till.
Kockens kommentar
Fisksoppa med saffran kan lagas med filéer från flertalet sorters vit fisk t.ex. gös, kolja, torsk, sej eller t.ex. nya importerade sorter som pangastus från Vietnam. Dock ej strömming eller sill. Även djupfryst fisk kan användas.
Fler recept inom Fisksoppa, fiskgryta
Liknande recept som Fisksoppa med räkor och saffran
-
Fisksoppa med räkor och saffran
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Bouillabaisse - sydfransk fisksoppa
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Cotriade Bretonne, fisksoppa från Bretagne
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Hot pot med hälleflundra
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Gräddig kålsoppa med dill och kallrökt lax
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Seljanka, rysk laxsoppa
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Thaisoppa med råa grönsaker och lax
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fisksoppa minestrone
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Sofias gräddiga laxsoppa
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Sofia
-
Gröncurry och kokosmjölksoppa med sesammarinerad torsk och räkor
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: