Bockhornsklöver

Fotograf/bild: Food India

Bockhornsklöver

(bockhornklöver = frökrydda, förekommer också som grodd, grekiskt hö)

Latin: Trigonella foenumgraecum

Engelsk översättning fenugreek = spice seed, also occurs as a germ

Fransk översättning fenugrec = graine d´épice, se présente également sous forme de germe

Italiensk översättning fieno greco = seme di spezie, compare anche come germe

Tysk översättning Griechischer Bockshornklee = Gewürzsamen, kommt auch als Keim vor

Spansk översättning funugreco = semilla de especia, también se presenta como germen

Bockhornsklöver är en art i familjen ärtväxter. Örten blir halvmetern hög. Bladen är trefingrade. Blommorna sitter enstaka eller två tillsammans, och kronan är gulaktigt vit med violetta fläckar, eller så är örten mer blåblommig. Ärtskidorna är långsmala och innehåller tillplattade, brunaktiga frön. Arten förekommer runt Medelhavet och bort till Indien och Bangladesh varifrån den ursprungligen kommer.

Bockhornsklöver är en urgammal kultur- och medicinalväxt. I Norafrika användes fröna förr tillsammans med olivolja och socker för att kvinnor skulle bli (vackert) tjocka. Fröna anses påverka mjölkproduktionen och äts av detta skäl av kvinnor med nyfödda barn.

Hälsa: Under maj till juli 2011 pågick i Tyskland det internationellt största och allvarligaste EHEC-utbrottet som någonsin rapporterats med 3816 rapporterade fall inklusive 54 dödsfall. Efter en omfattande utredning i Tyskland kunde smittkällan spåras till groddar av bockhornsklöverfrön. Fröna hade importerats från Egypten och kontaminationen hade troligen skett där.


ANVÄNDNING

Groddar (se Fenugreekgroddar) och späda blad kan ätas som sallat. De ger curryarom och kryddighet till anrättningen. Äldre färska eller torkade blad är tydligt beska. Fröna används rostade och malda som matkrydda och ingår i olika kryddblandningar t.ex. curry. Fröna bör rostas innan användning för att mildra den skarpa doften och bittra smaken. Torkade frön är mycket hårda och svåra att krossa eller mala. I Indien smaksätter man ris med kryddan. I Sverige är vi mest bekant med örten i form av groddar, ibland även som gröna skott, vilka kan förekomma i livsmedels- och hälsokostbutiker.

Alternativ: Kummin.
Säsong: Frön är svåra att få tag på i Sverige.

Förvaring: Frön förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Lång hållbarhet. Groddar se Fenugreekgroddar.

Läs mer

Fenugreekgroddar

Recept med Bockhornsklöver

Det finns 1 recept med Bockhornsklöver