Latin: Coriandum sativum

Engelsk översättning coriander seeds

Fransk översättning graines de coriandre

Italiensk översättning semi del coriandolo

Tysk översättning Koriandersamen

Spansk översättning fruta de cilantro

Koriander är en ettårig ört som kan bli 1 meter hög, vanligtvis dock kortare. Blommorna är vita och växer i flockar. De övre bladen är breda liknande bladpersilja. Det är en av de älsta kryddväxterna som odlats i Indien, Kina och Egypten. Fröna används torkad som krydda.

  • Smak: Korianderfröna är inte kontroversiella som bladen. De torkade fröna har varma toner av apelsin- och citronskal, är lätt kryddig med en anings kamfer som ger en lätt medicinsk karaktär. 
  • Alternativ vara: Koriander färska blad, fänkålsfrön.
  • Försäljning/säsong: Torkade korianderfrön säljs hel eller mald i handeln.
  • Förvaring: Kryddan förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Lång hållbarhet.

Odla: Korianderfrön odlas på samma sätt som odling av blad, men man låter växten gå i blom. Det finns sorter som är avsedda för fröodling, dvs går i blom tidigt. Man sår direkt på friland på våren när jorden rett sig och skördar på hösten. Läs mer: Odla korianderfrön, Odla koriander. 


SÅ ANVÄNDS KORIANDERFRÖ

Kryddan passar till, fisk (lax), kött (lamm), färs, grönsaker (tomater och champinjoner), soppor, risrätter, pajer och ägg, samt i ljust matbröd, till (sill-)inläggningar och i efterrätter t.ex. äppelkaka. Fröna kan med fördel rostas och den malda fettfräsas innan användning i matlagningen. Korianderfrön används mycket i Indien och Sydostasien. De används i matlagning som ensam krydda eller i sällskap med andra, t.ex. spiskummin, kanel och ingefära. Ingår i kryddblandningar som curry, garam masala och tabil. I Tyskland används kryddan bl.a. vid marinering av kål.

Läs mer

Koriander - blad

Odla koriander

Garam masala

Odla korianderfrön

Curry

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Korianderfrön

Det finns 40 recept med Korianderfrön