Korianderfrön

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Korianderfrön

(korianderfrön = frökrydda)

Latin: Coriandum sativum

Engelsk översättning coriander seeds = seed spice

Fransk översättning graines de coriandre = épice de graines

Italiensk översättning semi del coriandolo = spezia di semi

Tysk översättning Koriandersamen = Samengewürz

Spansk översättning fruta de cilantro = especia de semillas

Koriander är en ettårig ört som kan bli 1 meter hög, vanligtvis dock kortare. Blommorna är vita och växer i flockar. De övre bladen är breda liknande bladpersilja. Det är en av de älsta kryddväxterna som odlats i Indien, Kina och Egypten. Fröna används torkad som krydda.

  • Smak: Korianderfröna är inte kontroversiella som bladen. De torkade fröna har varma toner av apelsin- och citronskal, är lätt kryddig med en anings kamfer som ger en lätt medicinsk karaktär. 
  • Alternativ vara: Koriander färska blad, fänkålsfrön.
  • Försäljning/säsong: Torkade korianderfrön säljs hel eller mald i handeln.
  • Förvaring: Kryddan förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Lång hållbarhet.

Odla: Korianderfrön odlas på samma sätt som odling av blad, men man låter växten gå i blom. Det finns sorter som är avsedda för fröodling, dvs går i blom tidigt. Man sår direkt på friland på våren när jorden rett sig och skördar på hösten. Läs mer: Odla korianderfrön, Odla koriander. 


SÅ ANVÄNDS KORIANDERFRÖ

Kryddan passar till, fisk (lax), kött (lamm), färs, grönsaker (tomater och champinjoner), soppor, risrätter, pajer och ägg, samt i ljust matbröd, till (sill-)inläggningar och i efterrätter t.ex. äppelkaka. Fröna kan med fördel rostas och den malda fettfräsas innan användning i matlagningen. Korianderfrön används mycket i Indien och Sydostasien. De används i matlagning som ensam krydda eller i sällskap med andra, t.ex. spiskummin, kanel och ingefära. Ingår i kryddblandningar som curry, garam masala och tabil. I Tyskland används kryddan bl.a. vid marinering av kål.

Läs mer

Koriander - blad

Odla koriander

Garam masala

Odla korianderfrön

Curry

Recept med Korianderfrön

Det finns 41 recept med Korianderfrön