Lutfisk ”escabeche”, marinerad lutfisk med örtsallad och aioli

Foto: Lars Paulsson

Lutfisk ”escabeche”, marinerad lutfisk med örtsallad och aioli

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lutfisk urvattnad

600.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Escabeschemarinad

 

 

 

Schalottenlök

1.0 

styck

Ingefära

1.0 

cm

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Koriander färsk

0.5 

kruka

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Vitvinsvinäger

1.0 

msk

Saffran 0,5 gram

1.0 

förp.

Curry ¤

1.0 

msk

Korianderfrön hel

1.0 

msk

Olivolja

0.5 

dl

Vatten

6.0 

msk

 

Örtsallad

 

 

 

Tomater

1.0 

styck

Rödlök

1.0 

styck

Olivolja

1.0 

msk

Örtkryddor färska

 

 

Salt och vitpeppar

 

 

 

Aioli

 

 

 

Vitlök torkad

5.0 

klyftor

Olivolja

1.0 

dl

Äggula

1.0 

styck

Vatten

1.0 

msk

Dijonsenap ¤

0.5 

msk

Citron juice+fruktkött

1.0 

styck

Salt och vitpeppar

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 436

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1743 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 12%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 312 gram)

Ingredienser

Visa:

Lutfisk urvattnad 600.0 gram 9%

Salt och peppar 0%

 

Escabeschemarinad 

Schalottenlök 1.0 styck 1%

Ingefära 1.0 cm 0%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Koriander färsk 0.5 kruka 0%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 3%

Vitvinsvinäger 1.0 msk 0%

Saffran 0,5 gram 1.0 förp. 0%

Curry ¤ 1.0 msk 1%

Korianderfrön hel 1.0 msk 0%

Olivolja 0.5 dl 22%

Vatten 6.0 msk 0%

 

Örtsallad 

Tomater 1.0 styck 1%

Rödlök 1.0 styck 4%

Olivolja 1.0 msk 6%

Örtkryddor färska 0%

Salt och vitpeppar 0%

 

Aioli 

Vitlök torkad 5.0 klyftor 2%

Olivolja 1.0 dl 43%

Äggula 1.0 styck 3%

Vatten 1.0 msk 0%

Dijonsenap ¤ 0.5 msk 0%

Citron juice+fruktkött 1.0 styck 3%

Salt och vitpeppar 0%

Tillagning (30 min )

  1. Skär lutfisk i 5 mm tjocka skivor. Lägg på bleck (djup plåt). Salta och peppra på skivorna. Låt stå i 10 minuter.
  2. Marinad: Hacka schalottenlök, ingefära, vitlök och koriander till marinaden grovt. Pressa citron. Fräs allt med kryddor och vinäger i olivolja. Häll i vatten. Koka upp. Mixa. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 150°C. Låt den bli varm.
  4. Slå marinaden kokande över fisken. Baka den färdig i ugnen cirka 5 minuter. Tag ut fisken. Ställ den att kallna i sitt spad.
  5. Örtsallad: Skiva tomat och lök så fint som det går. Blanda med olivolja, marinad från fisken och örter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Aioli: Skala vitlök. Stek klyftorna sakta i olivolja tills de är mjuka och gyllenbruna. Mixa vitlöken i oljan till en slät sås. Vispa äggula, vatten och senap. Slå i vitlöksoljan lite i taget, under ständig vispning. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  7. Servera: Fördela lutfisken på tallrikar. Ringla marinad över. Toppa med salladen. Bjud med grillat eller rostat bröd och aiolin i en skål för sig.

Kockens kommentar

Blandade örter som basilika, bladpersilja, dill, mynta, körvel och koriander är ett måste i örtsalladen.

Fler recept inom Lutfisk

Liknande recept som Lutfisk ”escabeche”, marinerad lutfisk med örtsallad och aioli