För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Lars Paulsson

Lätt och luftig lutfiskpudding med sås på gröna ärter

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lutfisk urvattnad

1.5 

kilo

Salt

2.0 

msk

Smör normalsaltat

 

 

 

Fiskfärs

 

 

 

Gösfilé

200.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Äggvita

1.0 

styck

Vispgrädde

2.0 

dl

Salt

0.5 

tsk

Kryddpeppar mald

1.0 

krm

Vitpeppar nymald

 

 

 

Grönärtsås

 

 

 

Gröna ärter frysta

300.0 

gram

Schalottenlök finhackad

2.0 

msk

Smör normalsaltat

40.0 

gram

Strösocker

1.0 

krm

Grönsaksfond konc.

6.0 

msk

Salt och vitpeppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om pudding >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 91

Kcal / portion: 536

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2145 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 5%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 591 gram)

Ingredienser

Visa:

Lutfisk urvattnad 1.5 kilo 19%

Salt 2.0 msk 0%

Smör normalsaltat 0%

 

Fiskfärs 

Gösfilé 200.0 gram 8%

Ägg 1.0 styck 3%

Äggvita 1.0 styck 1%

Vispgrädde 2.0 dl 34%

Salt 0.5 tsk 0%

Kryddpeppar mald 1.0 krm 0%

Vitpeppar nymald 0%

 

Grönärtsås 

Gröna ärter frysta 300.0 gram 10%

Schalottenlök finhackad 2.0 msk 0%

Smör normalsaltat 40.0 gram 14%

Strösocker 1.0 krm 0%

Grönsaksfond konc. 6.0 msk 12%

Salt och vitpeppar 0%

 

Kockskolan:

Om pudding > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min + 24 tim )

  1. Blötlägg lutfisk i rikligt med kallt vatten ett dygn. Byt vatten några gånger. Koka lutfisken i mikro eller ugn på vanligt sätt. Den skall vara vit och mjäll, när den är färdig. Plocka bort eventuella ben. Skär bort skinnet.
  2. Skär gösfilé i små bitar. Salta. Mal fiskbitarna mycket fint i matberedare. Häll i ägg och äggvita på slutet. Kör några varv så att äggen blandas väl med färsen. Häll färsen i en bunke. Låt den stå i kylen minst 15 minuter.
  3. Häll i hälften av grädden litet i taget medan ni rör om kraftigt med en träslev. Ställ färsen på nytt i kylen i 15 minuter. Rör i resten av grädden.
  4. Sätt ugnen på 150°C. Låt den bli varm. Blanda färsen med den kokta lutfisken. Krydda med finkrossad kryddpeppar och några varv vitpeppar från kvarn.
  5. Smöra portionsformar, 2,5 dl, eller en stor form, cirka 1 l. Häll i smeten. Grädda i vattenbad i - individuella formar i cirka 40 minuter, större formar i 1 timme.
  6. Fräs schalottenlök mjuk i smör några minuter utan att den tar färg. Blanda i frysta ärter. Salta, peppra och strö över socker. Fräs allt några sekunder. Häll på grönsaks- eller fiskfond. Koka cirka 3 minuter under lock. Kör ärterna i mixer. Det ska bli en tjockflytande sås.
  7. Stjälp upp de nygräddade puddingarna på tallrikar. Häll såsen runt om.

Kockens kommentar

Jag gräddar puddingen i låg ugnsvärme, dvs 150°C, i 40 minuter för att den inte skall gå upp som en sufflé och sedan sjunka ihop, när den serveras. Jag kan även tänka mig en liknande sås lagad på röda eller gröna linser.
Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Ugnslagad vitfisk

Liknande recept som Lätt och luftig lutfiskpudding med sås på gröna ärter