Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 87

Kcal / portion: 501

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2002 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 6%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Lutfisk urvattnad 2.0 kilo 27%
Sås
Smör normalsaltat 2.0 msk 10%
Vetemjöl 3.0 msk 5%
Grädde 3.0 dl 54%
Dill 1.0 knippe 1%
Ansjovisfilé konserv 8.0 styck 4%
Skapat av: Lutfiskens vänner
Kock: Nils Molinder
Tillagning (20 min + 24 tim )
- Lägg lutfisk i blöt några timmar, gärna över natten.
- Skär lutfiskfiléer i vackra, stora bitar. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta det lätt. Lägg ner lutfiskbitarna en i taget i vattnet. Lutfiskbitarna flyter upp till ytan, vartefter de är färdigkokta. Tag upp med hålslev. Låt det koka upp mellan varannan bit. Det skall bara sjuda. Låt rinna av väl. Håll dem varma.
- Smält smör i en kastrull. Vispa ner vetemjöl lite i taget till smet utan klumpar. Tillsätt en del av grädden. Blanda väl. Låt såsen koka upp under omrörning. Häll i resterande grädde efterhand som såsen tjocknar. Späd den med litet av lutfiskspadet till god smak. Koka ihop såsen. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Sila såsen.
- Repa under tiden dill. Hacka den fint. Rör ner i såsen. Värm lutfisken i såsen. Fördela lutfisk och sås på fyra varm tallrikar. Lägg en ansjovisfilé på varje lutfiskbit. Bjud med nykokt dilldoftande potatis.
Fler recept inom Lutfisk
Liknande recept som Lutfisk i dillsås med ansjovis
-
Lutfisk
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Saltbakad lutfisk med kalvsky smaksatt med äpple och kryddpeppar, gurksalsa och selleripuré
Tid: 1 tim (+ 3 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Team Milko
-
Lutfisk i dillsås med ansjovis
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Nils Molinder
-
Lätt och luftig lutfiskpudding med sås på gröna ärter
Tid: 1 tim 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Werner Vögeli
-
Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad med vårens primörer
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Team Milko
-
Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt och grov sardelltoast
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Team Milko
-
Lutfisk ”escabeche”, marinerad lutfisk med örtsallad och aioli
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Jonas Dahlbom
-
Pelles heta lutfisk
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pelle Johansson
-
Brandade à la Suedoise - provensalsk fiskröra
Tid: 15 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lutfiskvårrulle med baconnubb, grönärtskräm och örtsallad
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Team Milko