Lutfisk i dillsås med ansjovis

Foto: Lars Paulsson

Lutfisk i dillsås med ansjovis

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Lutfisk urvattnad

2.0 

kilo

 

Sås

 

 

 

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Vetemjöl

3.0 

msk

Grädde

3.0 

dl

Dill

1.0 

knippe

Ansjovisfilé konserv

8.0 

styck

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 87

Kcal / portion: 501

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2002 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 6%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 576 gram)

Ingredienser

Visa:

Lutfisk urvattnad 2.0 kilo 27%

 

Sås 

Smör normalsaltat 2.0 msk 10%

Vetemjöl 3.0 msk 5%

Grädde 3.0 dl 54%

Dill 1.0 knippe 1%

Ansjovisfilé konserv 8.0 styck 4%

Tillagning (20 min + 24 tim )

  1. Lägg lutfisk i blöt några timmar, gärna över natten.
  2. Skär lutfiskfiléer i vackra, stora bitar. Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta det lätt. Lägg ner lutfiskbitarna en i taget i vattnet. Lutfiskbitarna flyter upp till ytan, vartefter de är färdigkokta. Tag upp med hålslev. Låt det koka upp mellan varannan bit. Det skall bara sjuda. Låt rinna av väl. Håll dem varma.
  3. Smält smör i en kastrull. Vispa ner vetemjöl lite i taget till smet utan klumpar. Tillsätt en del av grädden. Blanda väl. Låt såsen koka upp under omrörning. Häll i resterande grädde efterhand som såsen tjocknar. Späd den med litet av lutfiskspadet till god smak. Koka ihop såsen. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Sila såsen.
  4. Repa under tiden dill. Hacka den fint. Rör ner i såsen. Värm lutfisken i såsen. Fördela lutfisk och sås på fyra varm tallrikar. Lägg en ansjovisfilé på varje lutfiskbit. Bjud med nykokt dilldoftande potatis.

Fler recept inom Lutfisk

Liknande recept som Lutfisk i dillsås med ansjovis